Ricard Nilsson

Mina 19 år som miljöaktivist

Av Ricard A R Nilsson 2019-04-11

Under 19 år har jag gjort mer för miljön än vad de flesta gör under hela sina liv. Mitt agerande – av sällan skådat miljöfrämjande slag – har inte bara gynnat moder jord just nu, utan även bidragit till att ge kommande generationer en planet som de kan fortsätta leva på.

   Det var i slutet av september 1999 som miljön blev en prioritet för mig. Efter att ha blivit väckt mitt i natten av en massa personer i uniform, som prompt ville att jag skulle följa med dem. Eftersom de var så bestämda inväntade jag transport till polishuset i Kristianstad.

   Jag satt i det daggvåta gräset, lagom nerkyld – den i övrigt fina höstnatten. Det var då mitt liv som miljöaktivist började. Det var då som jag inledde en 19 år lång kamp att göra allt för en bättre miljö.

   Det första jag valde bort under nästan två decennier var semestrar. Slut med att åka utomlands med miljöförorenande flyg. Inte en enda flygmil har jag åkt. Istället för att åka till varmare klimat har jag valt att göra det bästa av allt som Sverige har att erbjuda.

   När det gäller användandet av bil, så har jag inte vid ett enda tillfälle åkt ensam. Det har alltid varit samåkning, minst tre personer har varje gång suttit i fordonet. Att sätta mig helt själv i en bil, var inte en tanke som en enda gång föresvävat mig.

   Ett av de mest klimatsmarta boendena är i kollektiv. Då delar man på resurserna och bidrar till en minskad miljöpåverkan. Jag kan stolt säga att jag, med väldigt få undantag, bott med mellan 6-32 personer under de senaste 19 åren. Städning, toaletter, duschar med mera – allt delade vi, de resurser som fanns samsades vi om.

   Min konsumtion av kläder har varit minst sagt sparsam. Jag har inte köpt ett enda nytt plagg. Och de kläder jag använt har slitits ut så mycket det går. Alla jag bott med i kollektivet har haft samma modell av kläder, inköp har således skett i bulk och av samma leverantör.

   Varken jag eller någon av de andra spenderade pengar på dyra märkeskläder vars tillverkning i andra länder inte är bra för miljön. Allt detta har medfört att jag ytterligare bidragit till att rädda planeten.

   Matkonsumtionen, i synnerhet köttätandet, har en stor miljöpåverkan. Det serverades begränsat med kött i de kollektiv där jag bodde. Detta medförde både billigare mat och mindre klimatpåverkan.

   En av de stora moderna miljöbovarna är mobiltelefonerna. Tillverkningen av en enda skapar cirka 86 kilo avfall. Många byter varje eller vartannat år. Jag har inte köpt en enda mobil under 19 år. Säg att jag i det fria skulle ha bytt vart tredje år, det innebär att jag har sparat in över ett halvt ton avfall. Snacka om att jag har skonat miljön.

   Skulle alla vara lika engagerade som jag har varit, så hade jorden redan varit räddad. Jag tror inte ens den mest inbitne miljöaktivist kan mäta sig med mina framgångar. Frågan är om jag inte borde nomineras till någon form av miljöpris.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Ricard A R Nilsson dömdes till livstids fängelse för mord, men fick under 2017 sitt straff tidsbestämt till 30 år och avtjänar nu sista året på ett halvvägshus. Under åren i olika fängelser har han betat av nio universitetsexamina och är idag Kriminalvårdens högst utbildade, generaldirektören inräknad.

   Ricard har släppt flera böcker, bland annat ”En livstidsdömds dagbok”. Följ honom i sociala medier:

nilsson-larancuent.com/ricards-blogg  
instagram.com/nilsson_ricard
twitter.com/ricardnilsson

   Ricard har medarbetat på Para§raf sedan vi startade magasinet. Ett av Para§rafs honnörsord är inifrån. Vi ska så långt det är möjligt rapportera inifrån. Komma in under ytan. Ricard har rapporterat inifrån fängelsevärlden. Nu fortsätter han att skriva utifrån sina insikter om fängelser och den undre världen.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.