Så ser du till att grannen får inbrott istället för dig!

Av Andreas Magnusson 2019-04-18

Snart är det dags att deklarera och tidningarna missar som vanligt inte att komma med sina tips. ”Här är avdragen du inte får missa.” Eller: ”Så gör du för att få tillbaks maximalt på skatten.”

   Det är samma sorts moral som ligger bakom de rubriker som vi alltid ser innan de politiska valen där en vanlig variant är något i stil med: ”Så ska du rösta för att få mest i plånboken!”

   Det finns något äckligt med alltihop och det äckligaste av allt är att vi lätt missar att se hur självupptaget egoistiskt det blir när var och en uppmanas att agera i strikt egenintresse hela tiden.

   Jag vill därför ge några alternativa rubrikförslag för att kanske på så sätt hjälpa oss alla att inse hur absurt det blir när livet hela tiden ska vinstmaximeras på andras bekostnad.

   Vad sägs om ”Så får ditt barn mer speltid i knattelaget än alla andra” eller ”Så får du mer mat på din tallrik än vad den ensamstående arbetslösa mamman får på sin”?

   Eller kanske: ”Så får du störst bit smörgåstårta till begravningskaffet”. Eller kanske rent av: ”Så gör du för att få träffa doktorn på akuten snabbare än en person som är sjukare än vad du är”.

   Det finns fler. ”Så tränger du dig före alla andra i kassakön utan att det märks.” Och ”tio enkla råd för att få din sambo att göra mer hemma än vad du gör.” 

 Överfört till kriminal- och rättsområdet skulle man kunna tänka sig rubriken ”Så ser du till att grannen får inbrott istället för dig” eller ”Missa inte chansen att få polisen att prioritera din stulna cykel framför ett våldtäktsfall”.

   Det är givetvis inte fel att göra ett reseavdrag på sin deklaration om man har rätt till ett reseavdrag. Däremot är det fel om det är så att vi har skapat ett samhälle där människor som lurar till sig saker på andras bekostnad inte ens ska behöva skämmas över sin snikenhet.

   Ett gott samhälle är ett samhälle där pensionärer röstar med omtanke om barnfamiljer och barnfamiljer röstar med omtanke om pensionärer. Eller där människor som klarar sig bra utan finurlig skatteplanering inser att de där skattepengarna kan användas till bra saker för andra istället.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religion och etik. Han är också deltidsmusiker och har nyligen startat You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att med pedagogiska reflektioner tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor. Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han medarbetar emellanåt på DN Kultur. Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.