Fritt fram för poliser att fejka kontroller

Av Börje R P Carlsson 2019-04-19

Efter veckor av negativa artiklar tände jag till. Nu ska jag hitta något positivt att skriva om. Jag börjar med Expressen på nätet och fortsätter med Aftonbladets nättidning. Hur i hela världen kan två så stora tidningar vara så kemiskt rena från positiva nyheter? Händer det inte något positivt i Sverige eller i världen?

   Hittar jag något som inte är direkt negativt så handlar det ofta om sex och samlevnad eller test av sommardäck inför däckbytet. Hur kan en värld vara så genomgående negativ?

   Efter långt sökande hittar jag äntligen en positiv(?) nyhet. Från västfronten i Värmland kommer ett positivt domslut. Den polis som olovandes lånade ett polisfordon till en möhippa frias av tingsrätten.

   Bakgrunden var att två lediga poliser olovandes tog en polisbuss för att iklädda uniform stoppa en blivande brud och genomföra en fejkad nykterhetskontroll. När bussen behövdes för utryckning i den polisiära verksamheten upptäcktes det att den var borta.

   Detta tilltag anmäldes och en förundersökning inleddes mot den mest aktive polisen och det hela ändade i en rättegång där polisen friades. Detta var väl helt följdriktigt då polisens ansvarsnämnd i sitt yttrande sagt att polisen inte kommer att avskedas antingen han blir fälld eller ej.

   Detta är väl en solskenshistoria där det numer står klart för alla polisanställda att det är fritt fram att låna polisens fordon varefter behov uppstår. Polisbussarna i synnerhet är praktiska fordon som ofta rymmer ett helt sällskap.

   Det är dessutom uppenbarligen fritt fram att i uniform stoppa bilar och fejka nykterhetskontroller.

   Råkar man hitta en spritpåverkad man som vägrar blåsa kan man förmodligen hota denne med ”om inte du blåser så blåser jag åt dig och då blir det i alla fall grönt”.

   Poliser med en femma i initiativförmåga och en etta i omdöme är precis vad Sverige behöver. Skönt att hitta något positivt att skriva om.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


    Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.