Än är inte undrens tid förbi

Av Börje R P Carlsson 2019-05-14

Förra veckans bästa var att en man, nu 58 år gammal, som för 24 år sedan sannolikt misshandlade och genomförde en grov våldtäkt på en då åttaårig flicka, har gripits för detta brott. Nu börjar äntligen teknikutvecklingen betala sig och kanske kan flera grova gamla brott klaras upp med hjälp av DNA.

   Polisen har genom familjesökning i DNA-registret fått en träff. Det kalla fallet är det första som polisen hoppas kunna lösa med hjälp av lagändringen som möjliggör familjesökningar i DNA

   I det här fallet nekar tydligen mannen men om jag förstått saken rätt fanns hans DNA, i form av sperma, på offrets tröja.

   Jag brukar säg att DNA inte ersätter det polisiära utredningsarbetet eftersom en DNA-träff bara visar att någon avsatt sitt DNA på en viss plats/ställe någon gång.

   Det säger inte var, när eller hur men i det här fallet är det fullt tillräckligt för att ge denna 58-åriga man mat och husrum under de närmaste tio åren. Här finns inga förklaringar eller omständigheter som skulle ge försvararen bränsle till ett förnekande och att minimera påföljden.

   Åklagaren anser att gärningsmannen visat särskild råhet mot ett försvarslöst barn och har redogjort för vidriga detaljer i brottsbeskrivningen. Han har berättat att flickan vårdades fem dagar på sjukhuset efter överfallet med fraktur på skallen och svåra skador i underlivet.

   Året innan mördades 16-åriga Malin Olsson och nu har polisen börjat söka eventuella kopplingar mellan Malin och denna 58-åring. Än är inte undrens tider förbi.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


    Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.