Uppmuntrad brottslighet och försvårande av ärlighet

Av Börje R P Carlsson 2019-05-17

Vad är det för fel på en del av Sveriges beslutsfattare? Många av dem tycks ha blivit paragrafryttare in absurdum. Hur i hela världen kan jag vara så oförskämd och komma med ett slikt påstående? Det är egentligen inte så svårt. Det handlar om att läsa nyheter och titta på nyhetsinslag så blir frågan berättigad.

   I Malmö, som verkligen har problem med brottslighet har banditer uppmuntrats till att fortsätta sitt gangsterliv. Kommunen har gett gangsters lägenheter och bostäder som blivit små brottscentraler där Malmöborna får vara både brottsobjekt och finansiärer av boendet. Ibland till och med i lyxlägenheter.

   Ivo har nu inlett en granskning av Malmö stad. Ivo är den andra myndigheten som granskar Malmö stad. Eftersom staden knappast kan fatta några egna beslut så måste dessa beslut ha fattats av tjänstemän som uppenbarligen skolkat eller varit sjuka fel dag. Den dag då sans och förnuft inpräntades i verksamheten.

   Malmö stad har gjort en helt egen granskning och nu kommit fram till att det inte var lämpligt att placera unga kriminella ur gängmiljön i den typen av boende.

   Dessutom intresserar sig Ivo för den femrumslägenhet i centrala Malmö, där två kriminella ur samma gäng placerades tillsammans samtidigt som deras brottsliga verksamhet pågick.

   Men den utredningen räckte inte, utan Ivo ville ha ytterligare uppgifter från Malmö stad. Det handlar om vårdplaner och hur uppdragen till bostadsföretaget såg ut.

Malmö granskas också av Konkurrensverket eftersom Malmö stad köpt hyrestjänster av samma aktörer för 70 miljoner utan upphandling. De flesta avtalen har ingåtts efter muntlig överenskommelse och den första spontana frågan blir då om det krävts smörjmedel? Här kanske någon annan aktör än Konkurrensverket också ska kopplas in.

   Andra byråkrater försvårar ärlighet. Efter sex år i småländska Lenhovda ska en familj utvisas till Albanien. Makarna har tillsammans tre barn varav det yngsta är fött i Sverige. De har arbetat och skött sig och har lyckats köpa sig en villa för boendet.

   När det efter sex år var dags att ansöka om förlängning av arbetstillståndet uppmärksammas att familjen, på grund av arbetsgivarens något ansträngda ekonomi, inte tagit ut tillräckligt många semesterdagar. På grund av detta förlängdes inte arbetstillståndet och familjen ska utvisas till Albanien.

   Dessa udda regler kanske de beslutande tjänstemännen inte ska lastas för då det i Migrationsverket tycks råda kadaverdisciplin. Men trots detta så måste nog både lagstiftaren och beslutarna inse det horribla i ärendets hantering.

   Frånvaro av förnuft tycks dock total om man saxar ett uttalande från en tjänsteman.

”Det är tre år som företaget inte betalade ut semestersättning och därför handlar det inte om ett mindre misstag. Tyvärr drabbar detta arbetstagaren och det hjälper inte att laga skadan i efterhand”, säger presskommunikatören på Migrationsverket.

   Det finns hundratals liknande fall runt om i landet där personer riskerar eller har fått beslut om utvisning på grund av misstag gällande löner, försäkringar, eller semesteruttag, påstår man. Är detta sant? Finns det hundratals skötsamma och flitiga människor som ska utvisas för att någon annan begått ett misstag?

   Kanske alla dessa arbetsvilliga och flitiga arbetare i stället kan få en lägenhet av Malmö stad? Där de kan sitta och vara fullt upptagna med att göra ingenting.

   En polis i Eskilstuna avslutade sina decennier vid myndigheten när han i april 2019 gick i pension. Senare fick han sin slutlön. Denna lön hade räknats ut av Pac (polisens administrativa center som enligt egen uppgift är hårt ansträngda av alldeles för mycket arbete).

   Man kan fundera på om det var av snällhet eller överansträngning de inte drog någon skatt på lönen. Hela beloppet sattes in på hans lönekonto. Men trots utebliven källskatt riskerar han nog inte någon restskatt på grund av denna löneutbetalning.

   Ibland borde det finnas en gräns för polisens administrativa arbete precis som vid polisutredningar. Kräver utredningen för stora arbetsinsatser läggs brottsanmälan ner. Samma sak borde gälla löneutbetalningar, om det kostar mer än det smakar så gör en kronavrundning. Beloppet som sattes in på polisens lönekonto var en krona och sju öre.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


    Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.