Hur lagom är egentligen Sara Skyttedal?

Av Andreas Magnusson 2019-05-24

Man vet hur de har tänkt. Låt oss ta det svenskaste av ord, placera det på affischer i blått med inslag av gult och placera Stå upp för Sverige-människornas favoritkristdemokrat först på listan. KD vill göra EU lagom med hjälp av Sara Skyttedal – men hur lagom är hon egentligen?

   I en krönika härförleden skrev jag att försöket att sälja in Sara Skyttedal till Europaparlamentet med hjälp av ordet lagom är som att försöka sälja in heroin under benämningen fredagsmys.

   Det där retade upp en och annan kristdemokrat och möjligen en och annan heroinist. De tog mitt inlägg bokstavligt och påstod att jag hade sagt att Sara Skyttedal var heroin.

   Med risk för att anklagas för messiaskomplex vill jag påstå att jag är i gott sällskap. Även Jesus slösade metaforer och liknelser på människor som ändå skulle visa sig tolka allt bokstavligt. Förutom när det innebär någon form av uppoffring.

   Jesus sa:

”Det är lättare för en kamel att komma igenom ett nålsöga än för en rik att komma in i Guds rike.”

   Kristdemokraterna säger:

”Med lite mer pengar i plånboken ökar vi tryggheten och ger människor större frihet.”

   Nåja. Det är nya tider. Tvåtusen år gamla uttalanden får kanske mildras en smula, men när Sara Skyttedal har hamnat överst på den kristdemokratiska listan till Europaparlamentet så känns det som att Jesus has left the building.

   Eller för att använda en ny metafor: Jesus gjorde vatten till vin men Sara Skyttedal gjorde decemberöverenskommelsen till Champagne.

   Du kanske känner till att Jesus i sin berömda bergspredikan lanserade ett helt pacifistiskt politiskt program:

”Älska era fiender, gör gott mot dem som hatar er. Välsigna dem som förbannar er och be för dem som skymfar er. Slår någon dig på ena kinden, så vänd också fram den andra. Tar någon ifrån dig manteln, så hindra honom inte från att ta skjortan också. Ge åt alla som ber dig, och tar någon det som är ditt, så kräv det inte tillbaka. Så som ni vill att människor skall göra mot er, så skall ni göra mot dem.”

   Så här skriver Sara Skyttedal på twitter: ”Pacifism större hot än kärnvapen”.

   Sara Skyttedal poserar gärna med vapen. På Twitter har hon lagt upp bilder där hon poserar med revolvrar, gevär och granatgevär, framför stridsvagnar och stridsflygplan. Mest känt i det här sammanhanget är kanske när hon och Ebba Busch Thor skrattande poserade framför israeliska militärfordon.

   I en intervju med DN fick Sara Skyttedal frågan om hon föredrog den ungerska semifascisten Viktor Orbán eller den franska liberalen Macron. Hennes svar var att ”båda är lika destruktiva. Jag vill störta båda två.”

   Ungern är första EU-land som av organisationen Freedom House inte längre klassas som en fullvärdig demokrati. Det handlar om att regeringspartiet köpt upp stora delar av den fria pressen. Statskontrollerad media är numer helt regeringstrogen.

   Universitetsutbildningar med ”fel innehåll” såsom genusteori ska stoppas. Organisationer som arbetar för att hjälpa flyktingar har belagts med en 25-procentig straffskatt.

   För den som vill vara lagom är det inget svårt val. Macrons ultraliberalism må ha sina brister, men det Frankrike han styr är ett demokratiskt land. Skyttedal kan ändå inte välja.

   Sara Skyttedal har gjort sig känd för att posera framför en blå sportbil. Den används flitigt i valrörelsen. Miljövänliga transportalternativ står inte högst på dagordningen. ”Elcyklar är bara trams” har hon bland annat sagt.

   När Centern och Liberalerna valde att säga nej till att stötta en M+KD-regering som skulle göra sig beroende av nyssnazistiska Sverigedemokraterna valde Sara Skyttedal att kalla dem Quislingar: ”Klåpare. Bedragare. Quslingar. Vi glömmer aldrig.”

   Vidkun Qusling var den norrman som 1940 tog regeringsmakten med hjälp av nazisterna. Närmare sanningen hade nog varit att anklaga SD-vänliga Kristdemokraterna för att vara quislingar, men den som vill vara lite mer lagom kanske gör bäst i att helt undvika jämförelsen.

   När det gäller klimathotet så arbetar Skyttedal åt motsatt håll som alla andra miljövänner:

”Jag tänker så här – flyg mer! Det finns så många dumpuckon som bojkottar flyg att förutsättningarna för bolagen att investera i ny grön teknik försämras. Jag flyger därför några extra gånger. Det är min klimatkompensation.”

   Sedan 1990 har de svenska utsläppen från flyg ökat med över 60%. Under samma period har de internationella flygresorna ökat med 130%. Även om flygen blir bränslesnålare och biobränsle blandas in så täcker det inte upp för det ökande flygandet. Ju mer vi flyger desto värre är det för miljön. Det här är alla experter överens om.

   Sara Skyttedals teori om att hjälpa klimatet genom att flyga mer har alltså inget som helst stöd i forskningen. Det är vare sig lagom eller miljövänligt att öka sitt flygande av miljöskäl. Det är rent av så korkat att ordet ”dumpucko” studsar tillbaka med concordehastighet.

   I en annan tweet skriver hon ”Ni som bojkottar flyg men älskar globalisering: Har ni kortslutning någonstans?”

   Det är ett sätt att uttrycka sig som hade passat in på högerextrema nätforum där globalismen ses som nationalismens stora fiende. Men är det lagom? Absolut inte.

   2016 twittrade Sara Skyttedal ut att ”Värna asylrätten är den heliga ko som kommer att slaktas under 2016.”

   Asylrätten är nedtecknad i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna och Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna. Den innebär en persons rätt att resa in i ett land för att söka asyl.

   Att ifrågasätta asylrätten är så långt ifrån lagom man kan komma och så långt ifrån kristendomens budskap man kan komma. Så här står det till exempel i tredje mosebok:

”När en främling bor hos er i ert land, skall ni inte förtrycka honom. Främlingen som bor ibland er skall räknas som infödd hos er. Du skall älska honom som dig själv.”

   På en annan plats i bibeln står det:

”Men om ni verkligen ändrar era liv och era gärningar, om ni handlar rätt mot varandra, om ni inte förtrycker invandraren, den faderlöse och änkan, … då skall jag bo bland er på denna plats”

   Ordet lagom är förresten inte unikt svenskt. På serbiska, estniska, isländska, thailändska, japanska och norska finns motsvarigheter.

   Och på tal om norska så firade Ebba Busch Thor nyligen 17 maj tillsammans med den högerpopulistiska invandringskritikern Tino Sanandaji.

   De poserade glatt tillsammans på bild med samma förtjusning som om Sanandaji varit en israelisk stridsvagn. Sara Skyttedal närvarade inte. Kanske var det inte tillräckligt lagom för henne.

Fö övrigt anser jag…

   att SD-företrädare levererar skandal efter skandal utan att det tycks skrämma bort väljarna det allra minsta. Önskan om k-pistsalvor mot flyktingar, mordhot mot partikamrater, järnrör och sexuella trakasserier.

   Inget annat parti är ens i närheten av sådant drag under galoscherna. Men jag vill tro och hoppas att max 20% av väljarna är fullständigt omdömeslösa, vilket ger ett tak för väljarstöd. Jag vill också tro och hoppas att varje skandal gör det lite svårare för andra partier att säga dumheter som ”vi måste kunna prata med dem” eller ”vi ska behandla dem som vilket annat parti som helst”.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


  Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.