Veckans värsta
Donald Trump. Foto: Carolyn Kaster AP/TT

Att underordna sig en stolle

Av Börje R P Carlsson 2019-07-20

Att världen låter sig styras av en kolerisk och inskränkt ledare som Donald Trump är en större skam än något annat. En ledare med samma empatiska förmåga, samma goda konsekvensanalys och samma behärskade humör som en illbattig femåring.

   Nu har denna tok föreslagit att fyra kvinnor, som tillhör demokraterna, bör återvända till sina ursprungsländer trots att tre av dem är födda i USA.

   Hade vilken annan politiker som helst uttryckt sig så rasistiskt hade reaktionerna nog inte uteblivit på dessa påhopp men en tok som Trump sitter i orubbat bo och förstår inte ens vad som var fel i hans uttalanden.

   Att Sveriges regering underordnar sig denna stolle är inget annat än ett bevis på att dårskap är smittosamt. Hela världen riskerar att hamna i konflikt med varandra på ena eller andra sättet på grund av denna människas villfarelser. Nu har han dessutom satt tummen i ögat på Sveriges regering när det är dags att ratificera konventionen mot kärnvapen.

   Sveriges socialdemokratiska parti har tydligen helt tappat de värderingar som tidigare varit deras främsta tillgång. Att inte ratificera eller ställa sig bakom konventionen om förbud mot kärnvapen, ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) är inget annat än ett svek mot medborgarna och ett sätt att underordna sig världens just nu största hot mot en framtida jord.

   Denna konvention antogs i juli 2017 och 121 av FN:s medlemsstater ställde sig bakom den, däribland Sverige. Inga Nato-medlemmar eller kärnvapenmakter ställde sig bakom denna konvention. När det nu är dags att ratificera konventionen backar Sverige trots att Sverige var en av initiativtagarna till ICAN.

   Det lilla landet med stora gester som säger sig vara neutralt och alliansfritt vägrar nu skriva på konventionen. De krystar fram en orsak som en ensamutredare skapat efter sina förutsättningar.

   Om partierna till höger, NATO-förespråkarna, hade vägrat att ratificera denna konvention vore det förståeligt men inte när en regering som hävdar att Sveriges neutralitet och alliansfrihet är kronan på verket. Att denna regering faller undan för NATOs och Trumps påtryckningar är ohederligt.

   Trump är värd ett eget kapitel bland världens despoter. Det finns inget sunt förnuft som styr denna despot utan han styrs helt av vad Barack Obama tidigare fattat för beslut. Varje beslut som Obama fattat ska rivas upp oavsett konsekvenserna.

   Följer man Trumps olika beslut framgår det klart och tydligt att varken han eller vissa delar av USAs invånare är socialt mogna att ta ansvar för varken landet eller sitt egna agerande och definitivt inte för världen.

   Landet i väster var en gång ett drömland men nu vill jag för pest och pina inte bli betraktad som en USA-älskare.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


    Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.