Veckans värsta

Vi är inte alls lika inför lagen

Av Börje R P Carlsson 2019-10-12

Här borde det inte finnas några tveksamheter och frågan borde egentligen inte ens behöva ställas. Men nu är frågan ställd och vad blir då svaret? Ja, absolut! kanske någon dristar sig att svara. Då säger jag bara ”stackars vilsegångna människa”.

   Nej, definitivt inte! Nej, vi är inte alla lika inför lagen, vi är inte ens i närheten av att vara lika. Allt beror på hur ärendet behandlas.

   Är du en Kyrkans man kan du möjligen bli bestraffad om du nallar ur kollekten eller om du förskingrar kyrkokassan. Men begår du sexbrott, allt från grov våldtäkt till handpåläggning, så kan detta försvaras som kärlek till din nästa eller till luddiga anvisningar om var händerna ska läggas vid en handpåläggning.

   Eftersom det inte klart framgår i arbetsplatsbeskrivningen, Bibeln, hur kärlek ska visas eller var händerna ska placeras vid en handpåläggning, blir det som det blir.

  Skulle Guds närmaste och handgångna män trots detta anse att en präst gjort fel så förflyttas denna präst bara till en annan församling där han kan fortsätta att treva sig fram för att hitta rätt. Så likhet inför lagen? Nej, nej, nej.

   Poliser blir också särbehandlade i olika ärenden och det som de flesta vanliga människorna blir straffade för blir nästan alltid ett friande för poliser. I nödvärn döms nästan aldrig poliser antingen det överhängande våldet är reellt eller inbillat. Inte ens, som i Eric Torell-fallet, om polisen är så inbillningssjuka att de inbillade sig vara beskjutna blir de fällda.

   Ingen civilist kan någonsin förvänta sig en friande dom för ett dödande som inträffat på grund av inbillat hot. Inte ens vid ett reellt och konkret hot kan en civilist vara säker på att bli friad efter ett dödande utan nästan alltid anses han ha använt mer våld än vad som krävts.

   Trots att poliser borde vara bättre på att bedöma var gränsen för försvarligt eller uppenbart oförsvarligt våld går blir de aldrig fällda medan motsatsen gäller för de som borde ha uppenbara svårigheter med denna gränsdragning. Så likhet inför lagen? Nej, nej, nej.

   Har du lyckats klättra i kommuner, landsting eller statligt verk och företag och nått en viss nivå, kommer nästan vartenda övertramp, felsteg, brottslig gärning eller om det till och med framgår att du inte varken velat eller kunnat sköta ditt, att premieras.

   Varenda förändring kommer att lönemässigt premieras. De kommer i värsta fall att avskedas med en väl tilltagen avgångsbonus som oftast handlar om miljoner men det kan lika gärna handla om en omplacering till ett bättre betalt jobb. Inte ens på högsta nivå är det säkert att det blir något annat än en förflyttning till en elefantkyrkogård. Så likhet inför lagen? Nej, nej, nej.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.