Veckans värsta
Jimmie Åkesson. Foto: Sverigedemokraterna/ TT

Så lyckades Åkesson bli värre än en kristdemokratisk rasist-sida

Av Andreas Magnusson 2020-03-07

Det krävdes lite extra för att sticka ut i det fascistiska mediebruset den här veckan. Lamottes lögner om skyddsvästen, Kristdemokraterna i Arboga som har visat sig vara en trygg hamn för fullblodsrasister och en jaktklädd Ulf Kristersson redo att stoppa flyktingvågen. Och så kom då Åkesson och visade att han bättre än någon annan visste var det bruna skåpet skulle stå.

Joakim Lamotte dök upp iklädd skyddsväst i TV-studion i förra veckan. Det är nog ingen som ifrågasätter att den som påhejad av en rasistisk mobb medvetet beger sig ut i förortsområden för att trycka upp kameran i ansiktet på uppretade förortsbor också kan ha viss nytta av en skyddsväst. På Kronogården alltså.

Däremot var det många som tyckte att själva poserandet i TV-studion blev lite komiskt. I Sverige har vi inte sett så mycket väst i TV sedan det dansades folkdans i Bosse Larssons Nygammalt.

Om det är något Lamotte inte tycker om så är det när man skojar om honom. Eller när han får kritik.

Om det är något Lamotte tycker om så är det att tycka synd om sig själv. Han är liksom ständigt på jakt efter ett plåster, en kram och att någon ska blåsa där det gör ont.

Därför blev det fyra inlägg där han angrep alla som på något sätt hade mage att ifrågasätta eller skoja om hans skyddsväst. Det blev en rejäl käftsmäll till Magda Gad och en annan till Annika Strandhäll. Oberoende journalistik som den ser ut när all journalistik har förvandlats till ”du är dum mot mig”-utrop.

I ett av de där inläggen betonade Lamotte att det minsann var polisen som hade uppmanat honom att bära skyddsväst.

I början av den här veckan blev ett inlägg viralt som visade polisens syn på saken. Biträdande polischef Jenny Wester skrev där så här:

”Polisen har inte uppmanat Joakim Lamotte att bära skyddsväst, vare sig under livesändningen på Kronogårds torg eller under TV-debatten Sverige möts direkt den 26 februari. För att upprätthålla ordning och säkerhet i samband med besöket bevakades Lamotte av civila poliser.”

Lamotte har möjligen fortfarande västen på men brallorna tappade han omedelbart. I det läget bestämde han sig för att göra ett nytt Facebookinlägg där han hävdade att den där polischefen väl inte kunde veta om han hade pratat med några andra polismän. Och så tyckte han att det fick räcka nu.

”Kan vi snälla släppa den här debatten nu och fokusera på sådant som är viktigt?” Och direkt under det: ”Dela gärna!” Och så ett swishnummer på det.

Budskapet är enkelt: Dela mina texter, men ifrågasätt inte vad jag säger även om jag ljuger – och fortsätt skicka pengar!

Och så var det Moderaterna som valde att hantera flyktingvågen från Syrien genom att publicera en bild på Ulf Kristersson i full jaktmundering med texten ”stärk gränsen” och under det ”Flyktingkrisen 2015 får aldrig upprepas. Sverige måste stödja Greklands arbete med att skydda EU:s yttre gräns.”

Det var många som undrade om han personligen skulle ta fram ett av gevären från sitt olåsta vapenskåp och åka ner för att skjuta flyktingar. Något som mig veterligen annars inte har föreslagits sedan SD-politikern Gunilla Schmidt 2015 vädjade om att någon borde skjuta flyktingar med kulspruta på Öresundsbron.

Framförallt kan man väl undra om Kristersson och Moderaterna på riktigt tror att en flyktingkris avvärjs genom att man hindrar människor från att söka asyl. En flyktingkris uppstår när människor tvingas fly sitt land, inte när de får en fristad.

Att söka asyl räknas förresten som en grundläggande mänsklig rättighet i alla demokratiska länder. Det strider mot alla internationella konventioner att aktivt försöka stoppa flyktingar från att få sitt ärende prövat. Visserligen gjorde man så i gamla Östtyskland, men är det verkligen den sorts förebilder Moderaterna vill ha?

Även om Moderaterna betedde sig smaklöst med Kristersson-bilden så var det en bris i jämförelse med hur det har sett ut i veckan på Facebooksidan för Kristdemokraternas lokala Arboga-sektion. Den sidan har snabbt seglat upp som ett favorittillhåll för svenska högerextremister och sidans administratör trycker ofta på gillatummen när galningarna går loss.

  • ”Svensk media matar oss med bilder på gråtande barn för att det passar deras vänsterliberala agenda. Nu skall svenska folket förmås att öppna både gränser och plånböcker”, skriver Mattias och inlägget gillas av hundratals personer.
  • ”Media jobbar hårt nu för att vi ska tycka synd om dem. Värst var det på ’Efter fem’ idag. Tilde var nära tårar under inslaget.”, tycker Irene.
  • Johnny hakar på: ”Ja hon kan ju ta emot en familj 5 personer och stå för deras totala uppehälle det har hon ekonomi till. Eller 6 afghaner kan hon kanske behövt gråta sedan efter deras lek med henne.”
  • ”Fy fan inte mera skit till vårt land Sverige”, skriver Leif.
  • ”Vakna upp och se verkligheten. Inte en ända av dessa ska in över Sveriges gränser – det är nog nu (och har varit i flera år)” skriver Thobias.
  • ”Undra hur många av dem som har corona o ska hit o smitta?” undrar Jonas. ”Ngn professor sa att flera miljoner kommer att dö”, svarar Helene.
  • ”Kräk! Samtliga som nu är på väg till Europa är 99% muslimer.” skriver Johnny.
  • ”Någon som kollar dem för div. sjukdomar?” undrar Marie-Louise.
  • ”Snart går de och dräller på gatorna”, skriver Lars-Göran.
  • Andreas är imponerad över den lokala KD-föreningens frispråkighet: ”Oj! En Kd förening som är villiga att visa vad som händer. Hur kommer det sig att KD Arboga har mer balls än KD på riksnivå?”

Så där håller det på och administratören tycks acceptera i princip vad som helst. Väldigt få av dessa hatiska inlägg plockas bort. Det gör att Kristdemokraterna i Arboga har en Facebooksida som är fullständigt genommarinerad av invandringskritiska inlägg och rasistiska kommentarer.

 Det kan inte vara helt lätt för Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna att konkurrera med Kristdemokraterna och Moderaterna. Framförallt KD har verkligen fått en ny sorts energi sedan de slängde ut Jesus med dopvattnet. Det får därför anses extra skickligt att Åkesson till sist ändå drog veckans längsta anti-humanistiska strå.

Det är svårt att inte imponeras av handlingskraften och den tonårsbusiga barnsligheten hos en partiledare som så här i Corona-tider hoppar på ett flygplan för att bege sig till gränsen mellan Turkiet och Grekland med en bunt taffligt kopierade flygblad i väskan.

Åkesson skolkade i alla fall från Riksdagen för att ställa sig på gränsen mellan Grekland och Turkiet iklädd vit vindjacka med profiltryck.

De flyende syrierna måste ha haft svårt att förstå om mannen med flygbladen var där för att missionera för Jehovas Vittnens räkning, om han hade tryckt upp en skojig skoltidning eller om han ville sälja en ny dammsugare till dem.

Lapparna han försökte dela ut (han har nog inte lyckats dela ut en enda) var visserligen översatta till engelska men texten kunde lika gärna varit skriven på svenska. Reklamkampanjen är inte till för flyktingarna. Den är till för dig. Det är du som ska få reda på att Sverigedemokraterna minsann är handlingskraftiga och inte bara snackar.

SD är som Joakim Lamotte fast utan skyddsväst. SD är som Ulf Kristersson i en simbassäng helt utan kakel. SD är som Kristdemokraterna i Arboga fast kampen stannar inte vid tangentbordet.

En röst på Sverigedemokraterna är en garant för en politik där man inte bara angriper människor i nöd med hårda ord utan också gör det i konkret handling. Hur mycket Moderaterna och Kristdemokraterna kämpar kommer de aldrig att kunna vinna den anti-humanistiska kampen.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


     Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.