Veckans mest misslyckade
Foto: Johan Nilsson / TT

Har Operation Rimfrost egentligen åstadkommit något?

Av Börje R P Carlsson 2020-05-16

Jag brukar hävda att en rättegång ofta är som en välregisserad teaterföreställning där duktiga skådespelare blandas med amatörer och där den duktigaste skådespelaren i slutändan oftast vinner. Nu verkar det som om denna föreställning påbörjas redan på gatan där amatörskådespelare (läs poliser med mycket guld på axlarna) regisserar verksamheten för att försöka slå blå dunster i ögonen på både poliser och allmänhet.

Likt filmregissörer namnas de olika sekvenserna och här förekommer namn som syftar till att ge iakttagaren en känsla av förväntan och spänning men framförallt en uppfattning om att dessa guldbemängda herrar vet vad de gör.

Operation Rimfrost är ett lagom laddat begrepp där man inte kan konkretisera varken de geografiska gränserna för operationen eller numerären. Läser man olika delredovisningar är operationen en succé och så och så mycket har åstadkommits.

Härefter följer en lång uppräkning av gripna, anhållna och beslag och utmätningar men inte någonstans framgår numerär eller område på de som åstadkommit detta. Inget av det som sägs går för en utomstående att kontrollera. Är det poliser knutna till Rimfrost som åstadkommit detta eller är det det samlade resultatet av alla poliser i Sverige.

En följd av Rimfrost, eller kanske trots Rimfrost, är att det är lika många skjutningar och lika många sprängningar och dödsskjutningar som innan. Detta försvaras med ”tänk så många skjutningar som förhindrats genom Rimfrost”.

Alla dessa gripna, anhållna och häktade som Rimfrost orsakat har jag försökt kontrollera. Detta är inte lätt för det mesta missförstås. När jag hos polisen begär ut uppgifter på antalet gripna får jag antalet ingripanden.

När jag hos åklageriet och Kriminalvården begär ut statistik månadsvis på anhållna och häktade får jag reda på att jag bara kan få årsvis och inte månadsvis. Misstänksam som jag är undrar jag om detta bara har syftet att försvåra en granskning av siffrorna.

Tar jag årssiffrorna och dividerar dessa med tolv får jag ett genomsnitt för varje månad och här syns inte den ökning som Rimfrost sägs ha åstadkommit.

Trots att Rimfrost prioriteras och tydligen har både en egen agenda och Rättegångsbalk så ses ingen minskning av den grova och allvarliga brottsligheten. Inte heller vet jag om det är rätt väg att gå när operation Rimfrost ger sig ut på poängjakt genom att som nu i veckan slå stopp på all trafik på E4:an.

Från SVT: Under fyra timmar på torsdagskvällen stängdes E4 av i norrgående riktning när polisen genomförde en stor trafikrazzia.
– Vi letar efter vapen, explosiva ämnen och narkotika, säger polisinsatsledaren.

Alla fordon dirigerades in till rastplatsen för kontroll. Vid klockan 23 var resultatet ett par bilar i utmätning för Kronofogden och polisen hade tagit en misstänkt drograttfyllerist som fick lämna blodprov. Måste ses som ett misslyckat notvarp.

– Vi har inte hittat speciellt mycket, men gått igenom många bilar. Det viktigaste är ändå vårt samarbete med tullen och Kronofogden, och att vi visar allmänheten att vi finns ute på vägnätet också, säger insatsledaren.

Gått igenom många bilar! Behövs det inte längre någon grund för att ”besluts- och rutinmässigt” gå igenom många bilar?

Är det genom denna typ av aktioner som Rimfrost blivit så framgångsrikt borde det inte vara konstigt för någon att både skjutningar, dödsskjutningar och sprängningar fortgår i oförminskad takt.

Om jag förstått vissa poliser rätt så har många av polisens operationer tillgodoräknat sig det mesta som skett antingen de varit inblandade eller ej. Är det så att resultaten av operation Rimfrost, operation Hagelstorm och allt vad de heter egentligen består av lånta fjädrar som skapats av de vanliga poliserna utanför dessa operationer.

Är alla dessa operationer bara en kuliss för att visa en allvarstyngd och seriös polisledning som försöker visa att de tar sitt uppdrag på största allvar för att försvara sin plats vid köttgrytan?

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.