Pandemin – en ögonöppnare

Av Börje R P Carlsson 2021-02-06

Pandemin har inte bara varit av ondo utan den har fört en hel del gott med sig. Nu är det säkert någon som storknar eller sätter kaffet i vrångstrupen men jag menar att pandemin som ögonöppnare varit bra. Globalt har de olika länderna och ledarna visat solidaritet och medkänsla och Europa och EU har solidariskt ställt upp för varandra. Eller är det inte så?

I pandemins början eller när den förmodligen var ordentligt utbredd började gränser stängas och nationerna slöt sig. Här stoppades läkemedelsförsändelser och andra försändelser konfiskerades i det land där de råkade stå.

Varje land med egen tillverkning slutade exportera för de behövde vårdattiraljerna själva. Varje land var sig själv närmast.

Sedan började propagandakriget där de länder som fått lägre smitta spydde galla över sina grannländer. Dödstal och åtgärder jämfördes trots att jämförelser var omöjliga.

Norge stängde sina gränser mot Sverige, skit samma vad det kostade de som bodde vid gränsen. De tycktes helt ha glömt de öppna gränser som rådde under andra världskriget då en ännu värre pandemi rasade.

I-världen vände U-världen ryggen och gjorde allt för att fjärma sig.

När vaccinet kom blev solidariteten och medkänslan folk emellan ännu tydligare. Länder köpte allt vaccin långt innan det ens fanns tillgängligt och när vaccineringarna kunde påbörjas visade det sig fort var de mest osolidariska bodde.

Innan Sverige ens hann få några vaccindoser hade Israel och en del rika oljeländer vaccinerat uppåt 20% av sin befolkning med vaccin som köpts in till överpriser.

Storbritannien med egen vaccintillverkning bestämde fort nog att inget vaccin fick lämna landet förrän varenda brittisk medborgare var vaccinerad.

Innan vaccinet anlänt till Sverige lades strategier upp för hur vaccinering skulle ske. Här skulle de sköraste först vaccineras och därefter 70-plussarna och personer som arbetar nära de sjukaste.

Men här glömde de som bestämmer den viktigaste gruppen som trots det blev vaccinerade först. Här talar jag om beslutsfattare och vaccinsamordnare samt dessas anhöriga. Dessa fick naturligtvis först och därefter var det dags för kreti och pleti.

Region Skåne var duktigast att visa solidaritet. Inte med de som behövde utan med de chefer som oftast inte ens hade kontakt med de smittade.

En av tio vaccinationsdoser hamnade rätt och man kan nog ana att de som mest behöver vaccin nog fortsättningsvis får vänta och troligen kommer de att dö innan alla de girigaste och mest själviska fått sina sprutor.

Kanske inte så dumt eftersom vaccinationen blir billigare med färre åldringar och sjuklingar.

Under hela pandemin har det allra viktigaste för att hålla sig frisk varit att isolera sig eller hålla distans. Så gjorde kungen och så gjorde drottningen genom att flytta till slottet Stenhammar i Flen. Trots det tillhörde de den exklusiva skara som vaccinerades före alla andra.

Nu har de flesta yrkesgrupper börjat argumentera varför de tillhör en riskgrupp som bör vaccineras helst före vårdpersonalen som redan knuffats tillbaka i kön eftersom deras byråkratiska chefer ska ha vaccin först.

Jo, pandemin har visat var vänner och fiender finns och vem man kan lita på när solidaritet och medkänsla får styra.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.