Veckans roffande

Vilka kan roffa åt sig mest vaccin?

Av Börje R P Carlsson 2021-03-06

Hela världen skriker efter Coronavaccin. Tillverkarna kör så det ryker för att få fram tillräckligt med vaccin men allt synes förgäves.

EU har köpt in så mycket vaccin som finns och kan fås och tecknat order för ännu mer. Detta är ändå inte tillräckligt eftersom resten av den rika världen synes omättlig och genom god ekonomi kan sno åt sig allt som finns och lite till.

Människor i de fattigare länderna får vackert skrapa med foten och vara tacksamma för vad de kan få.

Israel och arabländerna ligger långt fram i vaccineringen vilket tyder på att de var mycket mer framsynta än övriga världen med sina beställningar. Eller, hemska tanke, är det kontanter som styr och inköp skett på övriga världens bekostnad till överpriser som bara gynnar de girigaste?

Nu vill flera partier, uppenbarligen inspirerade av SD, att Sverige ska bege sig ut på vaccinmarknaden och försöka roffa åt sig fler doser vaccin.

Jag använder avsiktligt ordet ”roffa” för varje dos de kan hitta och roffa åt sig är det någon annan som blir utan. Partiernas företrädare vill att Sverige likt Danmark och Österrike ska dammsuga Israel på vaccindoser. Bra så, men det kommer nog att gå ut över palestinierna som vare sig har eller har råd att köpa vaccin.

Vad är det som gör att vi, svenskar, danskar och österrikare skulle ha rätt att sno åt oss vaccin framför andra människor?

Trots pandemi och isolering och inskränkningar och nedstängningar har vi det nog bättre än de flesta – och vi borde hålla oss för goda för att dra ut på rövarstråt.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.