Veckans värsta

När säkerhetspolisen anställer spioner

Av Börje R P Carlsson 2021-12-11

Under årens lopp får man med jämna tidsintervaller läsa om hur Säkerhetspolisen är något stort på spåren. Oftast slutar det hela med just ingenting. Ibland är det någon lantbrukare som handlat hem diesel och konstgödning.

Ofta funderar jag på hur lite Säkerhetspolisen (SÄPO) tycks åstadkomma men jag brukar då tänka att ”vad stort sker, sker tyst”.

Men det finns en liten tagg eftersom samma polis med jämna mellanrum proklamerar och oroar medborgarna över allt det spionage, all den underrättelseverksamhet och all den överhängande fara som likt ett svart moln svävar över medborgarna.

Plötsligt kommer ett avslöjande och man kan läsa om en person som under tio år utfört spionage mot Sverige för främmande makts räkning.

Locket ligger fast på men plötsligt kommer det fram att denna person varit anställd på både SÄPO och MUST (militära underrättelse- och säkerhetstjänsten). Mannen häktas på sannolika skäl för grov olovlig underrättelseverksamhet.

Plötsligt är de två. Den häktade har en bror som är misstänkt för samma brott och inte nog med det, även denna broder har arbetat med samma superhemliga verksamhet.

Under tio års tid har två bröder verkat som spioner i Sverige och varit anställda på det hemligaste av det hemliga.

Hur är detta möjligt? Två bröder vars nationalitet borde fått varenda larmklocka på SÄPO/MUST att yla i högan sky har under tio år verkat i Sverige.

Jag undrar hur dessa har rekryterats, vilka bakgrundskontroller som gjorts och vad de kostat Sverige? Nu borde väl någon ställas till svars för denna till synes omöjliga rekrytering.

Polisen brukar vara nog så snabba att slå vakt om rikets säkerhet. När jag vill ha uppgifter om hur många poliser i östra regionen som arbetar enbart polisiärt utgör detta ”en fara för rikets säkerhet” och uppgifterna hålls hemliga trots mina 46 års fläckfritt förflutna inom Polisen.

Medan två, förmodligen bristfälligt kontrollerade, personer från Mellanöstern anställs och släpps lösa bland SÄPOs hemligaste register.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


     Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.