Veckans värsta

Den farliga pulverosten

Av Dick Sundevall 2019-03-16

Har du ost i pulverform hemma, då gäller det att se upp. Polisen kan ta det för heroin, gripa dig och med hjälp av åklagare få dig häktad och inlåst i några veckor. Nej, det här är ingen skröna och inget aprilskämt. Det har faktiskt hänt och nu i veckan blev det känt.

   Några män hade gripits med en mindre mängd heroin på cirka 10 gram i en bil. Sannolikt var det för eget bruk. Men någon av dem hade en anknytning till ett radhus där det bodde en tidigare helt ostraffad man i 30-årsåldern.

   Polisen gjorde husrannsakan där och hittade en stor mängd av vad man antog vara heroin. Närmare bestämt sju hekto. När det snabbtestades hos polisen gav det utslag för heroin. Så mannen och de två som greps i en bil blev häktade, misstänkta för grovt narkotikabrott.

    Mannen som greps i sin bostad med sju hekto ”heroin” hävdade gång på gång att det var pulverost, men polisens test visade något annat. Två och en halv vecka senare hade NFC, Nationellt forensiskt centrum i Linköping, testat pulvret och konstaterat att det var ost – och ingenting annat. Och först då blev han frisläppt.

    Men det är väl inte hela världen att sitta häktad i två och en halv vecka, kanske någon tänker. Men tänk dig följande. Du är helt oskyldig men blir inlåst i en cell. Du får fulla restriktioner vilket innebär att du inte får träffa anhöriga. Du får ett möte eller möjligen två med en advokat. That’s it. Du får inte ta del av nyheter av något slag, inte ha kontakt med andra intagna och du har inte en aning om hur länge du ska bli sittande inlåst där.

   Kanske bor du ensam och hyran blir inte betald i tid. Eller om du har familj så får de bara veta att du är misstänkt för grovt narkotikabrott. I värsta fall sprids det här till ditt arbete och till familjens vänner liksom till barnens skolkamrater. Och du kan inte göra någonting åt det.

   Du börjar kanske fundera på om någon blandat kokain i din pulverost. Blir kanske lite paranoid och börjar misstänka både den ena och den andra. Det enda du är helt säker på är att du är helt oskyldig – men du sitter där du sitter.

   För vanliga hederliga medborgare, som den här mannan kan det liknas vid att dörren till badrummet går i baklås en morgon. Utrymmet du har är ungefär lika stort som en cell på häktet. Du har tillgång till en toalett och vatten att dricka. Men inte mer än så.

   Du bankar på dörren men alla grannar är på jobbet eller i skolan. Du kan inte meddela dig med din arbetsplats. Du hör hur mobilen ringer inne i bostaden men kan inte svara. Framåt kvällen, efter 8-9 timmar är det någon som hör dig och ordnar så du blir utsläppt. Fundera gärna över hur du skulle känna dig då. I upplösningstillstånd troligen.

   Den här mannen satt inlåst i 17 dygn. Betraktad och behandlad som en grov brottsling. Fick lite frisk luft en gång om dagen i en liten så kallad tårtbit uppe på häktets tak. I övrigt 23 timmars inlåsning om dygnet. Dag och natt, dygn efter dygn. Vecka efter vecka. Undrar hur många timmar han hade kunnat sova under de där veckorna?

   I en civiliserad rättstat som Sverige är ett felaktigt frihetsberövande av en medborgare ett av de värsta övergreppen staten kan göra sig skyldig till.

   Hur kunde det bli så här? Sannolikt handlade det om att den utrustning som hans pulverost testades med var kontaminerad av kokain sedan tidigare tester. Eller också var det någon klantskalle som inte kunde sköta utrustningen och tolkade det hela fel.

   Hur det nu än var så kunde det ha hänt dig eller mig. Alltså dags att snabbt göra sig av med allt vad pulverost heter. Kanske har du rivit en liten hög från en hårdost när du skulle äta pasta och ställt in det som blivit över i kylen. Eller planerat för en stor middag med hemlagade pizzor. Eller skulle du kanske baka och ha i ost i degen? Då lever du uppenbarligen farligt.

   Nu kommer naturligtvis den här mannen att få ut ett skadestånd – om han ansöker om det. Dock bara för förlorad arbetsförtjänst och något lite därtill för kränkningen. Kort sagt, småsmulor i förhållande till vad han blev utsatt för.

   Vad grannar, arbetskamrater och andra i närheten eventuellt fått för sig om honom, får han ingen ersättning för. Fler än en kanske tänker att det blir ingen rök utan eld.

   Men ost luktar väl inte som heroin? kanske någon tänker. Den tanken slog även mig så via några tidigare heroinister fick jag reda på att brunt heroin luktar lite som tallbark. Medan vitt heroin luktar kemiskt. Men de hade aldrig träffat på något heroin som luktat ost.

   Sannolikt hade polisens utmärkta narkotikahundar inte en sekund reagerat på ost och markerat det som narkotika. Men nu var det ju inte en hund som genomförde den första undersökningen.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

 


    Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst personliga tankar och funderingar.

I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och många tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.