Advokaterna Sargon De Basso och Hanna Lindblom

Hur kan advokater försvara pedofiler?

Av Dick Sundevall 2021-05-13

Hur kan en advokat försvara en nazist? Eller en sexualsadistisk våldtäktsman? Det är frågor som ofta ställs och svaret från advokater blir alltid detsamma, ”jag försvarar inte brottet utan personen”. I den här podden nöjer vi oss inte med det svaret.

Jag har valt att intervjua två framstående erfarna advokater. Hanna Lindblom som ofta försvarar såväl misstänkta våldtäktsmän som pedofiler. Och Sargon De Basso som försvarat många NMR-medlemmar.

Det här är två efterfrågade advokater som inte behöver ta varje klient som vill ha dem som försvarare. Tvärtom måste de ofta tacka nej och hänvisa till någon kollega, eftersom de redan har fullt upp. Ändå åtar de sig att försvara såväl sexförbrytare som nazister.

 


    Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör och ansvariga utgivare men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst personliga tankar och funderingar.
I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker och många tusen artiklar genom åren.
Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.