Nyhetssammanfattning onsdag 13 april 2022

Publicerad 2022-04-13

Brutal general tar över de ryska trupperna i Ukraina, kantarellplockare döms till böter och ett stängt fängelse öppnas på nytt. Här är dagens nyhetssammanfattning.

”Slaktaren av Syrien” ska leda den ryska invasionen. General Alexander Dvornikov ledde tidigare de ryska trupperna i Syrien. Han anses bland annat ligga bakom de brutala bombningarna i det tätbefolkade Aleppo, som medförde otaliga civila dödsfall.

– Han är den värsta av de värsta, säger amiralen James Stavridis till NBC News.

Nu ska general Dvornikov ta befälet över den ryska invasionen i Ukraina. Enligt experter betyder detta att kriget kommer bli än mer brutalt och kan förväntas fortsätta i många månader, kanske till och med år.

Böter efter att ha plockat en kantarell. En man såg en ensam kantarell vid sidan av vägen och gick de cirka fyra meterna in för att plocka den. Det skulle han inte ha gjort. Han beträdde då nämligen Ravlunda skjutfält utanför Simrishamn, som tillhör försvaret och är klassat som skyddsobjekt.

Mannen åtalades för obehörigt tillträde till skyddsobjekt. Även om tingsrätten bedömde brottet som ringa och obetydligt, så blev straffet 2 000 kr i böter. Om han fick behålla kantarellen förtäljer inte historien.

Anstalten Viskan öppnas på nytt. Platsbristen inom Kriminalvården har gjort att tidigare stängda anstalter måste öppnas igen. Nästa på tur är anstalten Viskan som lades ner 2009. Ett 20-årigt hyresavtal har ingåtts mellan Kriminalvården och fastighetsägaren.

Belägen mellan Sundsvall och Ånge så kommer den ge plats för minst 120 intagna. Det kommer vara en sluten anstalt, säkerhetsklass två på en tregradig skala.

– Den återöppnade anstalten i Viskan innebär ett viktigt tillskott av platser. Satsningen kan dessutom ge upp till 120 nya arbetstillfällen, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.