Nyhetssammandrag onsdag 20 april 2022

Publicerad 2022-04-20

Nya regler införs efter passkaoset, socialsekreteraren som lurade till sig miljonbelopp och kamintjuven som togs på bar gärning. Här är det senaste dygnets nyhetssammanfattning.

Efter passkaoset – nya regler och fler handläggare. Under våren har det på många ställen varit väldigt långa väntetider för att få passtid, ofta flera månader. Passtider har även sålts på olika sociala medier. Nu har Polisen infört krav på e-legitimation för att boka tid för ansökan om pass eller nationella id-kort.

– Identifiering med hjälp av e-legitimation gör bokningarna ännu mer personliga, enligt Per Engström, nationell kommenderingschef för nationella särskilda händelsen Pass.

Redan bokade tider kommer inte påverkas av det nya regelverket. Den som inte har en e-legitimation kan ringa till 114 14 och få hjälp av polisens operatörer att boka en tid. Myndigheten håller också på att rekrytera drygt 400 passhandläggare för att korta köerna.

Framöver kan det även bli aktuellt med ytterligare tekniska lösningar där bokningar exempelvis prioriteras utifrån när personens nuvarande pass går ut.

Socialsekreterare lurade till sig 2,5 miljoner. En socialsekreterare i Södermanland, som bland annat arbetade med att bevilja ekonomiskt bistånd, satte i stället in pengar på sitt eget och släktingars konton. Nu döms han till två års fängelse för trolöshet mot huvudman. Han gjorde över 150 överföringar om totalt 2,5 miljoner kronor.

När mannen blev kontaktad av Polisen flydde han och var en tid anhållen i sin frånvaro. Han greps senare i ett annat land, enligt SVT Sörmland. Förutom fängelsestraffet ska mannen också betala tillbaka de 2,5 miljonerna plus ränta i skadestånd till kommunen där han arbetade.

Kamintjuv togs på bar gärning i Laholm. En man ertappades av Polisen när han försökte stjäla en braskamin i ett hus i Knäred, tillhörande Laholmshem. Huset används inte för närvarande, men kommunen och bostadsbolaget har planer på att exploatera området för bostadsbyggandet.

– Det är en person som tydligen är intresserad av en braskamin som fanns där inne, som han försökte tillägna sig. Han blir ertappad så att stöldförsöket avbryts, säger Christer Andersson vid Laholmspolisen.

Mannen är 60 år gammal och bosatt i Laholms kommun. Han misstänks för att olovligen ha tagit sig in i fastigheten och försökt stjäla kaminen.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.