Nyhetssammandrag onsdag 27 april 2022

Publicerad 2022-04-27

Fyra svenska diplomater utvisas från Ryssland, Säpo vill kunna registerkontrollera alla som har tillgång till ministrars bostäder, Ryssland stoppar gasleveranser till Polen och Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson försvarar Ebba Busch uttalande om att polisen borde ha skjutit skarpt vid upploppen under påskhelgen. Det är senaste dygnets nyhetssammandrag.

Ryssland utvisar fyra svenska diplomater, meddelar ryska utrikesdepartementet. Utrikesminister Ann Linde bekräftar på tisdagseftermiddagen att det handlar om tre diplomater på Sveriges ambassad i Moskva, samt en medarbetare på Sveriges generalkonsulat i Sankt Petersburg som utvisas.

– Det ryska beskedet är mycket beklagligt. Vi konstaterar att Ryssland har valt att utvisa svenska diplomater som agerat inom ramen för Wienkonventionen och bedrivit sedvanlig diplomatisk verksamhet i Ryssland, säger Ann Linde och fortsätter. Sverige kommer att på lämpligt sätt svara på Rysslands omotiverade och oproportionerliga agerande.

I en hemställan till Justitiedepartementet efterfrågar Säkerhetspolisen möjlighet att i fler situationer än i dag besluta om registerkontroll utan föregående placering i säkerhetsklass.

Säkerhetspolisen ansvarar för personskyddet för den centrala statsledningen. Inom ramen för personskyddsarbetet får Säkerhetspolisen besluta om registerkontroll vid bland annat statsbesök eller andra liknande händelser.

Förslaget innebär att registerkontroll ska få göras i vissa fall där någon ska få tillträde till bostäder som nyttjas av personer i den centrala statsledningen med särskilt skyddsvärda funktioner.

Polens tillförsel av gas från Ryssland stoppas från och med onsdag, rapporterar brittiska The Guardian. Beskedet kommer efter att den polska regeringen vägrat betala leverantören Gazprom i rubel, och att landet inför sanktioner mot bland andra den ryska gasjätten.

– Jag kan bekräfta att vi har mottagit sådana hot från Gazprom som bland annat är kopplade till betalningsmedel, säger Polens premiärminister Mateusz Morawiecki vid en pressträff i Berlin.

Den polska regeringen uppger på en presskonferens att landet har tillräckligt med gas lagrad för att klara avbrottet men anklagade samtidigt Gazprom för kontraktsbrott. Enligt nyhetsbyrån AFP stoppas även gasleveranserna till Bulgarien från onsdag.

Jimmie Åkesson har redan försvarat Ebba Busch uttalande om att polisen borde ha skjutit skarpt mot de som deltog i påskhelgens upplopp. Och nu gör även Ulf Kristersson det.

På en fråga från Aftonbladet om han tycker att det var ett lämplig uttalande från Busch, svarar han:

– Hon menar att polisen inte ska tvingas backa, hon menar att människor inte ska kunna vinna över polisen, och hon menar att polisen behöver verktyg för den uppgiften.

– Hade du kunnat uttrycka dig likadant?

– Jag tror att vi alla uttrycker oss lite olika, men jag tänker inte recensera det på det sättet utan jag tar fasta på och jag är övertygad om att hon menar att polisen ska kunna skydda sig själva och skydda andra svenskar, säger Ulf Kristersson.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.