Elisabeth Svantesson. Foto Christine Olsson / TT

Högprofilerade politiker – och deras bidragsbrott

Av Börje R P Carlsson 2022-05-12

Hur trovärdig är en person om hon själv är en del av statistiken när det gäller bidragsbrott? Moderaternas starka kvinna, Elisabeth Svantesson, lyckades genom egna och vanvördiga tolkningar sno åt sig 200 tusen kronor extra utöver sin månadslön 76 350 kronor.

När det gäller vissa riksdagsledamöter ska man, i varje fall i valtider, inte tro på ett enda ord av vad de säger. Är det inte rena lögner de kommer med, når budskapen ofta inte upp till att ens vara en halvsanning.

Svantessons familj bodde under åren 2014 till 2017 i Stockholm. Så gjorde också Svantesson själv men av bidragsskäl skrev hon sig i familjens sommarstuga i Nora. När detta uppmärksammades svarar Svantesson med att grunden till hennes uppgifter, är en skrivning som säger att en riksdagsledamot, då familjen följt med till tjänstgöringsorten, ska kunna vara fortsatt folkbokförd på annan ort.

Men tanken med denna skrivelse var nog inte att när familjen flyttar till Stockholm så flyttar riksdagsmannen till en sommarstuga…

Vid flera tillfällen har denna lilla nödparagraf försökts användas men slutat med avsked under nesliga former. Så nu riskerar Sverige att få en statsminister och en finansminister som uppenbarligen tror sig lyda under andra lagar är övriga medborgare.

När Elisabeth Svantesson och den vuxne i rummet, Ulf Kristersson, öppnar munnen för att påvisa hur illa skött Sveriges ekonomi är – då blir det mesta fel.

Dessa två hävdar att 20 miljarder skattekronor går till den organiserade kriminaliteten genom bidragsbrott och liknande bedrägerier. Det blir 2 000 kronor på varje invånare. Dessa 20 miljarder ska finansiera en stor del av Moderaternas föreslagna satsningar.

 Börjar man penetrera denna uppgift finner man snart nog oanade överdrifter.

Myndigheten som kontrollerar att utbetalningar från välfärdssystemet är korrekta hävdar att siffran är 18 miljarder och inte 20 som denna duo hävdar. Kan ju tyckas småaktigt men redan denna första lögn handlar om två tusen miljoner kronor.

När samma myndighet fortsätter sin redovisning klargörs att hälften av de resterande 18 miljarderna beror på avsiktligt lämnade och felaktiga uppgifter.

Nu har duons uppgifter mer än halverats och de 20 miljarderna har blivit 9 miljarder. Av de resterande 9 miljarderna utgör en stor del av vab-pengar och jag har då svårt att se hur dessa pengar hamnar hos den organiserade brottsligheten.

Jag undrar på tal om dessa bedrägerier till vilken kategori Svantessons bidragspengar hör? Med dessa moderaters sätt att räkna motsvarar Svantessons bedrägerier vad de hävdar att 100 svenskar har betalt till de ”organiserade och kriminella grupperingarna”.

Svantesson tycks vilja bli Sveriges nästa finansminister och en stor del av kommande satsningar ska alltså finansieras genom att bedrägerierna ska stoppas. Ska bli spännande att se hur långt dessa pengar räcker då de utgör långt mindre än tre procent.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.