Nyhetssammandrag tisdag 31 maj 2022

Publicerad 2022-05-31

7000 verksamma lärare är dömda för brott, sex personer gripna efter påskens upplopp i Rosengård och antalet hundar som smugglas in i Sverige ökar i allt större utsträckning. Det är det senaste dygnets nyhetssammanfattning.

7 000 av de drygt 282 000 legitimerade lärarna i Sverige är dömda för brott, enligt en rapport som researchföretaget Acta Publica gjort.
Flera hundra är dömda för brott som rör våld och hot, narkotika och sexualbrott. I rapporten står det också att drygt 300 lärare är kopplade till politisk eller religiös extremism och organiserad brottslighet.
Bland de 7 000 lärarna finns även medlemmar i nynazistiska organisationer, misstänkta IS-rekryterare och företrädare för kriminella gäng.

Det var den 16 april som högerextremisten Rasmus Paludan ansökt om att få hålla sin manifestation och bränna Koranen i Malmö.
Senare samma kväll utbröt våldsamt upplopp i Rosengård. En buss började brinna efter att molotovcocktails kastats in i den och polis och räddningstjänst möttes i stadsdelen av stenkastning och fyrverkerier.
Nu är sex personer misstänkta för våldsamt upplopp den 16 och 17 april. De har identifierats via den stora mängd filmer från händelsen som polisen har gått igenom, enligt ett pressmeddelande från Polisen.

Med pandemin rusade efterfrågan på sällskapshundar i höjden och bland annat den organiserade brottsligheten såg möjligheten till nya inkomster, visar en ny rapport.
Antalet stoppade smuggelhundar har mer än fördubblats och den växande svartmarknaden ökar risken för att farliga sjukdomar som rabies får fäste i Sverige.
Svenska uppfödare kunde inte möta den ökade efterfrågan som uppstod när pandemin bröt ut i början av 2020. Den täcktes då upp av den organiserade brottsligheten, men också ideella föreningar eller enskilda individer, konstaterar Ekobrottsmyndigheten, Tullverket och Skatteverket i en ny rapport.
De illegalt införda hundarna annonseras vanligtvis för mellan 20 000 och 30 000 kronor per hund.
Framför allt gäller det småhundar som fransk bulldog, pomeranian, yorkshireterrier, bichon frisé, bichon havanais och dvärgtaxar som smugglas in med falska svenska handlingar företrädesvis från länder som Polen, Ungern, Rumänien, Bulgarien, Serbien, Lettland och Litauen.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.