Nyhetssammandrag 16 juni 2022

Publicerad 2022-06-16

Joakim Lamotte slutar som journalist på grund av hot, advokat frias av disciplinnämnden och förundersökningarna kring konstnären Lars Vilks dödsolycka läggs ner. Här är det senaste dygnets nyhetssammandrag.

Den kontroversielle Joakim Lamotte meddelar via sin sida på Facebook att han slutar som journalist.
”På grund av hot mot min familj måste jag tyvärr härmed meddela att jag avslutar mitt arbete med journalistik. Jag har jobbat som journalist i knappt 20 år men nu är det över.”
Under en livesänd presskonferens på Instagram under tisdagskvällen förklarade han skälen närmare.
– Jag får höra att mina barn ska slaktas och halshuggas. När min familj, mina anhöriga drabbas, så känner jag att det inte är hållbart längre.”
Joakim Lamotte är känd för sina ofta högerextrema samt främlingsfientliga åsikter.

En advokat anmäldes till Advokatsamfundets disciplinnämnd av en förhörsledare efter att polisen menat att advokaten gått för långt.
Enligt anmälan har advokaten bland annat avbrutit förhörsledaren och vägrat låta klienten besvara vissa frågor.
Men advokaten menar att han inte gjort något fel och att det är förhörsledaren som brustit i sina åtaganden. I sitt bemötande av anklagelserna räknar advokaten upp polismannens brister.
”Förbigående av anmält ombud enligt ingiven fullmakt, vägran att på direkt begäran av den misstänkte ange gärningen, utåtagerande aggressivitet som skapar förvirring och osäkerhet hos den misstänkte, ledande frågor, egna slutsatser som är direkta felcitat, ställande av frågor som går utöver delgiven misstanke och som syftar till att utreda om andra brott kan ha begåtts och vägran att uppge om ytterligare misstanke om brott föreligger.”
Advokatsamfundets disciplinnämnd anser inte att något fel har begåtts och att god advokatsed inte har överträtts.

Det var den 3 oktober 2021 som den dödshotade Lars Vilks var inblandad i en trafikolycka på E4:an utanför Markaryd. I personbilen satt förutom konstnären, även två poliser som vara satta att skydda honom.
Alla tre avled när bilen frontalkrockade med en lastbil. De två förundersökningarna som löpt parallellt, läggs nu ner.
– Det som skedde på motorvägen är en tragisk olycka. Vi har gjort omfattande analyser med teknisk utredning på platsen och vittnesförhör. Den säkerhetsklassade personbilen har kontrollerats och analyser av ljudupptagningar har gjorts. Sammanfattningsvis är det mest troligt att ett däck har gått sönder på polisfordonet och därefter har föraren tappat kontrollen över fordonet, som kommit över på andra sidan vägen och frontalkrockat med lastbilen, säger chefsåklagare Per Nichols vid Särskilda åklagarkammaren.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.