Nyhetssammandrag torsdag 23 juni 2022

Publicerad 2022-06-23

Sverigedemokrat skrev sig hos sin mamma och har därmed fått ut miljonbelopp, ryska hackerattacker ökar och bedrägerierna mot äldre människor ökar. Det är torsdagens nyhetssammandrag.

SD:s toppnamn i Stockholms län, Martin Inglot, 34, har sammanlagt kunnat kvittera ut miljonbelopp för sitt halvtidsuppdrag för partiet i Botkyrka.
Men enligt polisen, som utreder politikern, bor han egentligen på Kungliga Djurgården där han har förstahandskontrakt.
Martin Inglot får 35 750 kronor i månaden för sin halvtidstjänst som SD:s gruppledare i Botkyrka.
En förutsättning för uppdraget är att man bor i kommunen – men det gör inte Martin Inglot, enligt polisen som utrett honom i över två år, avslöjar Aftonbladet.
Martin Inglot är Sverigedemokraternas starke man i Botkyrka och står också som förstanamn på partiets lista i valet till Region Stockholm.
Under de senaste fyra åren har han företrätt SD i kommunfullmäktige som gruppledare.
– Man kan bara vara på valbar plats om man är folkbokförd i kommunen och ändras folkbokföringen efter valet så ska man avgå, säger Daniel Hannebo, handläggare på Valmyndigheten.
Martin Inglot är sedan många år folkbokförd i sin mammas lägenhet i Tumba, men enligt polisen bor han alltså egentligen på Kungliga Djurgården på Östermalm i Stockholm.
Enligt handlingar som skickats från polisen till Skatteverket bor politikern i en relativt nybyggd hyresfastighet nära vattnet på Djurgården med hyror på 15.000–20.000 kronor per månad.
I handlingarna uppger polisen att politikern haft ett förstahandskontrakt i fastigheten sedan 1 augusti 2018 och att han betalat hyra till fastighetsbolaget från sitt konto sedan dess.

Microsoft uppgav under onsdagen att den ryska underrättelsetjänsten sedan krigsutbrottet trappat upp försöken att hacka datanätverk i USA och i andra länder allierade med Ukraina, rapporterar CNN.
Microsofts data visar att amerikanska organisationer i högst grad är föremål för de ryska hackerattackerna. Dessa ska ha trappats upp i 42 länder och vara riktade mot såväl regeringar som tankesmedjor och människorättsorganisationer.
I 29 procent av fallen har underrättelsetjänsten lyckats ta sig igenom nätverkens dataförsvar och i en fjärdedel av dessa fall hävdar Microsoft att spionerna lyckats inhämta känslig strategisk information.

Bedrägerierna mot gamla via telefoner och datorer ökar. Mellan januari och maj i år har 13 167 bedrägerier genom social manipulation polisanmälts. Det är en ökning med nästan 45 procent jämfört med samma period under föregående år, då 9 107 anmälningar gjordes.>
– På lång sikt har den här typen av brott ökat och det ökade extra mycket under pandemin när folk satt hemma framför datorn, säger Paul Pintér, rådgivare mot digitala brott vid SSF Stöldskyddsföreningen.
Bedrägerierna går ut på att lura människor att utföra olika handlingar, ofta för att komma åt pengar. Pintér menar att denna typ av brottslighet blir vanligare eftersom det blivit enklare att bedra personer via internettjänster och appar då man kan vara anonym.
De tre vanligaste typerna av bedrägeri där social manipulation används är befogenhetsbedrägeri (33 procent), investeringsbedrägeri (6 procent) och romansbedrägeri (4 procent).
Vid befogenhetsbedrägerier utger sig ofta brottslingen för att arbeta för exempelvis polisen eller en bank. Mellan januari och mars i år har 4 323 sådana fall anmälts, vilket kan jämföras med 2 178 fall samma period året innan.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.