Nyhetssammandrag måndag 27 juni 2022

Publicerad 2022-06-27

Sexköpslagen skärps men tros inte leda till fler fängelsedomar, sex får har hittats döda i Skåne och 400 000 personer i Sverige i digitalt utanförskap. Det är det senaste dygnets nyhetssammandrag.

Fler kommer inte dömas till fängelsestraff för sexköp när straffskalan ändras. Den 1 augusti tas böter bort från straffskalan och straffet blir istället fängelse i högst ett år.
– De flesta kommer få villkorlig dom och böter, säger Dennis Martinsson, lektor i rättsvetenskap vid Stockholms universitet, i ett uttalande till TT.
I genomsnitt har knappt 300 personer dömts för sexköp per år de senaste fem åren, med undantag för år 2021, då dömdes rekordmånga, 715 personer. Däremot har ingen dömts till fängelsestraff i Sverige, vilket kan bero på att vid brott med straffvärde under ett år är utgångspunkten att undvika fängelsedom. Martinsson tror inte att den nya lagen kommer ha en avskräckande effekt.
– Sexköp har dessutom varit straffbart i Sverige så pass länge att den här förändringen inte kommer göra någon skillnad i den bemärkelsen.

Sex får har hittats döda i Svalövs kommun i Skåne, enligt ett pressmeddelande från Länsstyrelsen. Fåren hade skador som kan vara orsakade av varg.
DNA-prover har tagits och skickats iväg till analys i hopp om att få svar på ”vilken individ som gjort angreppet”. Länsstyrelsen uppmanar nu djurägare att vara försiktiga.

Ett samordningsnummer räcker inte för att få ett bank-id, vilket gör att många hamnar i ett digitalt utanförskap.
Närmare 400 000 personer i Sverige saknar svenskt personnummer och kan därför inte få tillgång till digitala tjänster hos svenska myndigheter eftersom det krävs e-legitimation som bank-id, rapporterar Ekot.
– Det är ett problem att man inte har tillgänglighet till de tjänster man har ett behov av, säger Tobias Wijk, expert på folkbokföring på Skatteverket.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.