Nyhetssammandrag onsdag 3 augusti 2022

Av Dick Sundevall 2022-08-03

Livstids fängelse för styckmord i Falköping, översvämningarna i Kentucky skördar allt fler människoliv, fejkad kidnappning i Kalifornien, rå misshandel i Hudiksvall och en berusad kvinna på motorcykel körde in i polisbil i Göteborg.

En man i 40-årsåldern döms till livstids fängelse för mord och brott mot griftefriden efter att ha mördat och sedan styckat en kvinna i Falköping i november förra året.
I ett färskt utlåtande från Rättsmedicinalverket slås fast att han inte begått gärningarna under en allvarlig psykisk störning – och inte heller led av någon sådan vid undersökningen.
Mannen har dock tidigare dömts till sluten psykiatrisk vård, men nu vidgått att han då simulerade psykos-symtom i syfte att undgå ett fängelsestraff.
Mannen anses ha haft direkt uppsåt att döda kvinnan och döms nu för mord och brott mot griftefriden. Enligt domstolen är gärningen ”utan tvekan att bedöma som särskilt hänsynslös”. Straffvärdet uppgår därför till livstids fängelse.

Översvämningarna i de östra delarna av den amerikanska delstaten Kentucky fortsätter att skörda liv, twittrar delstatens guvernör Andy Beshear.
Ett trettiotal personer har hittills avlidit till följd av översvämningarna, men många fler saknas fortfarande. Beshear har tidigare sagt att han förväntar sig att dödssiffran stiger så länge räddningsarbetet fortsätter.
Under måndagen försvårades räddningsarbetet av ytterligare regnfall. Och till natten och tisdagsmorgonen väntades mer regn och nya stormar, enligt nationella väderstationer.
”Det är möjligt att stora regnmängder och allvarliga åskstormar leder till översvämningar”, twittrade en väderstation.
Översvämningen har lett till att broar och hus har svepts iväg med vattenmassorna.

Sherri Papini gav sig ut på en joggingtur i Redding, Kalifornien, den 2 november 2016. Men hon kom aldrig hem.
Hennes mobiltelefon spårades till ett dike 1,5 kilometer från hemmet där man även hittade hennes hörlurar, men Papini själv var spårlöst försvunnen. Ett intensivt sökande inleddes efter henne.
– Hundratals frivilliga hjälpte till att leta varje dag, säger Trudy Nickens, grundare av Nor-Cal Alliance For The Missing, till People.
22 dagar senare, den 24 november, hittades Sherry Papini vid liv vid en väg 24 mil från platsen där hon försvann.
Papini, som hade blåmärken när hon hittades, hävdade att hon hade blivit kidnappad och slagen av två kvinnor innan de dumpade henne vid vägkanten, enligt People.
Papini fick motsvarande 285 000 kronor i brottsskadeersättning. En insamling som startades för att hjälpa familjen resulterade i 466 000 kronor, pengar som familjen använde för att betala räkningar och andra utgifter enligt Guardian.
Kidnappningsgåtan blev vida omskriven i USA, men senare började polisen misstänka att Papini i själva verket hade fejkat alltihop. Polisen upptäckte under utredningen att Papini hade befunnit sig hos en före detta pojkvän under tiden hon var försvunnen. När polisen konfronterade ex-pojkvännen erkände han att Papini hade bott hos honom av egen fri vilja och inte hade blivit kidnappad enligt Crime Online. Han körde henne sedan till platsen där hon hittades.
Enligt åklagaren orsakade Papini själv sina skador för att styrka sina påståenden.

En man är anhållen misstänkt för grov misshandel i Hudiksvall. Han och flera andra män ska ha hoppat på en man i centrala delen av staden under natten till söndagen.
När offret slagits till marken ska en i gruppen ha sparkat honom, och dessutom hoppat på hans huvud, uppger Hudiksvalls Tidning.
Upprinnelsen till bråket ska ha varit att gänget gjort oönskade närmanden mot målsägandes sambo, som då sagt i från och blivit utsatt för misshandeln.
Mannen, mellan 30 och 40 år gammal, fördes till sjukhus, men är inte allvarligt skadad. Den gripne, en man i 20-årsåldern, nekar till brott.
– De andra är för närvarande okända, säger åklagaren Mattias Vilhelmsson till tidningen.

Polisen i Göteborg har under eftermiddagen gripit en kvinna i 30-årsåldern som är misstänkt för olovligt brukande, olovlig körning samt grovt rattfylleri.
Kvinnan sågs tillsammans med en annan person vid en anstalt när de försökte stjäla en motorcykel som stod parkerad på personalparkeringen.
En polishelikopter tillkallades och tog upp en jakt på kvinnan och den andra personen som lämnade platsen på två motorcyklar.
Efter en stund lyckades polispatrull stoppa den kvinnliga föraren efter att denne kört in i en polisbil.
Det är fortfarande oklart var den andra föraren tog vägen men Polisen skriver på sin hemsida att man har en uppfattning om vem personen kan vara.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.