Nyhetssammandrag fredag 2 september 2022

Publicerad 2022-09-02

Sverige frias av Europadomstolen efter cannabisdom, 19-åring dömd till tio års fängelse för mord, Duplantis blir ambassadör för Missing People, nya regler för elsparkcyklar och New York inför vapenfria zoner.

Sverige frias av Europadomstolen efter cannabisdom. Ryggmärgsskadade Andreas Thörn odlade och brukade cannabis för att lindra sin kroniska smärta och fälldes för ringa narkotikabrott i Högsta domstolen 2017.
Andreas Thörn, som bröt nacken när han var 15 år, friades först i tingsrätten 2015 för att senare fällas i Svea hovrätt och Högsta domstolen.
I början av 2017 blev han dock en av de första i Sverige som fick naturlig cannabis utskrivet på recept.
Efter domen i Högsta domstolen drev Andreas Thörn vidare sitt fall till Europadomstolen då han anser att domen strider mot artikel åtta i Europakonventionen om rätt till respekt för privatliv, familjeliv, hem och korrespondens.
Nu har domen kommit – och Europadomstolen anser inte att Sverige har brutit mot Europakonventionens artikel åtta.

19-åring dömd till tio års fängelse för mord. I september 2021 hittades en kropp i Västanmossa Vretstorp i Örebro län.
Två män greps och häktades. En av männen släpptes senare av åklagaren och avfördes från misstankarna.
Den andra mannen åtalades för mord, två fall av olaga hot samt tre fall av mordbrand.
Örebro tingsrätt anser att åklagaren har bevisat att 19-åringen gjort sig skyldig till alla åtalade brotten utom et fall av mordbrand där tingsrätten inte ansåg att bevisningen var tillräckligt robust.
– Mannen som bara var 18 år vid brottstillfällena kan med den lagstiftning som gällde då och som tingsrätten måste tillämpa inte dömas till livstids fängelse. Dessutom ska det tidsbestämda straffet reduceras med hänsyn till hans förhållandevis låga ålder, säger ordförande i målet, lagmannen Lars-Gunnar Lundh.
19-åringen ska också betala skadestånd till den dödes föräldrar och till ett försäkringsbolag.

Stavhoppsstjärnan Armand Duplantis blir ambassadör för Missing People.
I ett pressmeddelande från Missing People motiverar Duplantis beslutet med att han på nära håll sett hur svårt det är när ”en människa bara försvinner”.
I juni 2018 försvann en av hans närmaste vänners mamma spårlöst. Trots sökinsatser finns det fortfarande ingen förklaring till vad som hänt henne.
När sökinsatsen pågick visade Duplantis sitt stöd och sina känslor genom att skriva hennes namn på sin armled som han sedan visade upp inför världens tv-kameror i samband med en tävling.
– Kan jag i min roll som ambassadör bidra och hjälpa andra som hamnat i samma livssituation så gör jag självklart det, säger Armand Duplantis.
Syftet med ambassadörskapet är att inspirera, engagera och skapa större kännedom om organisationen och på så sätt få ännu fler att stödja Missing People och dess samhällsnyttiga verksamhet.
Duplantis gör därmed sällskap med andra Björn Ulvaeus, Gladys Del Pilar, Jill Johnson, Lars Lerin och paret Anders Bagge och Johanna Lind-Bagge med att ge organisationen sitt starka och personliga stöd.

Nya regler för elsparkcyklar. Igår infördes nya regler för elsparkcyklar som gäller bland annat körförbud på gångbanor och förbud mot att parkera dem på trottoarer, rapporterar P4 Trafikredaktionen.
Förändringen innebär att man bara kommer att få parkera vid hänvisade platser, inte längs husfasaden eller trottoarkanter.
Dessa hänvisade platser är cykelställ, elsparkcykelställ och de nya uppmålade parkeringsrutorna för el-sparkcyklar.
Står elsparkcykeln felparkerad kommer kommunen att utfärda böter till det bolag som äger den. Beroende på hur långt kommunen måste flytta elsparkcykeln blir vitet mellan 250 kronor och 500 kronor. Det är sedan upp till bolaget att bestämma hur och om kunden påverkas för felparkeringar.
Därtill får fordonen samma krav på utrustning som en cykel, med lampor och reflexer. Förare under 15 måste ha hjälm, och bara en person åt gången får åka.

New York inför vapenfria zoner. En ny lag som trädde i kraft igår gör det nu förbjudet att bära vapen på ”känsliga platser” som skolor, kyrkor, tunnelbana och Times Square, rapporterar AP.
Runt om i delstaten har man nu börjat dela ut skyltar till lokala företag som inkluderas av förbudet.
Bra och tryggt menar vissa – en kränkning av de konstitutionella rättigheterna enligt andra.
Jennifer Elson som äger en restaurang i New York är en av dem som behövt sätta upp skylten. Hon har skrivit en egen skylt intill som lyder:
”På grund av vår guvernör behöver vi sätta upp detta nonsens. Om du är en laglydig medborgare med vapenlicens är du välkommen här”.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.