Nyhetssammandrag tisdag 13 september 2022

Publicerad 2022-09-13

18 kommunalt förtroendevalda i Moskva och St Petersburg kräver att Putin avgår, kvinna dömd till rättspsykiatrisk vård efter anlagda bränder, ukrainska militära styrkor har tagit tillbaka 20 samhällen det senaste dygnet och Lagrådet varnar återigen för generella straffskärpningar.

18 kommunala deputerade kräver att Putin avgår. Kommunala deputerade från 18 distrikt i Moskva och St Petersburg har undertecknat ett offentligt uttalande som kräver att president Vladimir Putin avgår, skriver The Guardian.
”Vi, Rysslands kommunala deputerade, tror att president Vladimir Putins agerande skadar Rysslands och dess medborgares framtid. Vi kräver att Vladimir Putin avgår från posten som Rysslands president!”, står det i uttalandet, publicerat av Ksenia Torstrem, kommunal ställföreträdare för Semenovsky-distriktet i St Petersburg.
– Det är svårt att säga ifrån offentligt på grund av förtrycket. Därför kom vi med en så kortfattad text, säger Torstrem till The Insider.
– Deputerade är ännu inte förbjudna att ha en åsikt. Och det är inte heller förbjudet att tala för presidentens avgång. Han är inte en monark, utan en hyrd arbetare, som får lön från våra skatter.

Kvinna döms till vård efter bränder i Mullsjö. En kvinna i 30-årsåldern döms för en rad anlagda bränder i trakten av Mullsjö, norr om Jönköping. Hon döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, rapporterar lokala medier.
Kvinnan har suttit häktad för mordbrand, men åtalades för skadegörelse.
Hon döms nu för åtta bränder i skogsterräng, som skett med början förra sommaren. I ett nionde fall frias kvinnan av Jönköpings tingsrätt.
Kvinnan greps i samband med en brand i maj, uppger P4 Jönköping. Hon har erkänt att hon anlagt flera av bränderna.

Ukrainsk militär hävdar att man har återerövrat mer än 20 samhällen under de senaste 24 timmarna, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Därtill att en del ukrainska styrkor nått fram till gränsen mot Ryssland. Beskedet kommer efter rapporter om en stor motoffensiv mot de ryska styrkorna.
Enligt militären ska Ukraina nu ha full kontroll över de drygt 20 samhällena man ska ha tagit tillbaka.

För andra gången på kort tid varnar Lagrådet politikerna för att skärpa straffen för enskilda brott – utan att reflektera kring frågan om var den allmänna repressionsnivån ska ligga.
Förslagen som Lagrådet nu skärskådat handlar om straffskärpningar för såväl olika brott som allmänna regler som styr påföljdsbestämningen mer generellt.
Lagrådsremissen grundar sig på förslag som lämnats i den så kallade ”Gängbrottsutredningen” och beskrivs av Lagrådet som ”ett led i en sedan ett flertal år pågående upptrappning av nivån på de straffrättsliga ingripandena”.
I sitt yttrande hänvisar Lagrådet till ett uppmärksammat yttrande från i våras där man riktade en spontan varning till politikerna och bland annat påpekade att det finns risker med att man ”gång efter annan höjer straffskalorna för olika brott och motiverar åtgärden i det enskilda fallet”.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.