Nyhetssammandrag söndag 18 september 2022

Publicerad 2022-09-18

Hög tjänsteman i regeringskansliet köpte kokain, EU-kommissionen föreslår att Sverige ska få sänka skatten på bensin och diesel, man i 40-årsådern misshandlade fyra personer, läkare i Västsverige dömd för sexuellt ofredande av fyra patienter vid totalt sju tillfällen och en kvinna åtalas för våldtäkt av en annan kvinna.

Tjänstemannen i regeringskansliet köpte i slutet av maj narkotika av en langare i centrala Stockholm, framför ögonen på Polisens prostitutionsspanare.
Mannen som är i 40-årsåldern och har arbetat nära flera av regeringens ministrar – bland annat med just narkotikafrågor –erkände direkt och har nu åtalats.
– Jag köpte lite kokain som jag skulle ha imorgon, sa han.
Tjänstemannen upptäcktes av en slump av Polisens spanare, som misstänkte att andra ägnade sig åt prostitution på den aktuella adressen, när han klev in i langarens bil utanför sin bostad på Kungsholmen i centrala Stockholm – bara några stenkast från Stockholms tingsrätt.
Efter ett par minuter i bilen klev tjänstemannen ut igen.
– Då jag vill kontrollera båda männen legitimerar jag mig som polis med min polislegitimation och ber honom stå kvar där han är, säger polismannen i förhör.
– Han tar då upp en liten vit påse ur sin ficka och kastar den cirka två meter bort från oss.
Regeringstjänstemannen bad sedan polisen om ursäkt för att han gjorde det och gick själv och plockade upp påsen som innehöll 0,62 gram kokain.
Mannen informerades om att han misstänks för narkotikabrott och han svarar i det första förhöret:
– Jag erkänner. Jag köpte lite kokain som jag skulle ha imorgon.
Samtidigt berättade han att mannen i bilen sålt ett gram till honom för tusen kronor.
Mannen säger också att han accepterar ett strafföreläggande, men nu har åklagaren väckt åtal och det blir rättegång.
Tjänstemannen arbetar i regeringskansliet och har vid flera tillfällen deltagit i möten med flera av regeringens ministrar. Tjänstemannen har vid flera tillfällen också bevittnat regeringsbeslut som undertecknats av flera ministrar, och han har varit sakkunnig i flera utredningar.

EU-kommissionen föreslår att Sverige ska ges möjlighet att slopa energiskatten tillfälligt, i minst tre månader. Det framgår av dokument från kommissionen till EU:s ministerråd, som TT har tagit del av.
Ett beslut väntas inom kort från ministerrådet, där representanter från de 27 EU-länderna sitter.
Det skulle kunna minska skatten på bensin med över tre kronor per liter om momsen räknas med och för diesel med över en krona per liter.

En man i 40-årsåldern har gripits misstänkt för att ha gått till attack mot fyra personer i Sotenäs kommun, skriver Göteborgs-Posten. Polisen larmades kring midnatt, natten mot lördag, om ett pågående bråk i närheten av en bostad. På plats fattades misstankar om att en man skadat fyra personer med ett okänt tillhygge, han är nu misstänkt för grov misshandel.
– Han har åsamkat skada på fyra individer, med blodvite som följd, säger Per Sillén, jourhavande förundersökningsledare vid Polisen i Fyrbodal, till GP.

En läkare i Västsverige döms till sex månaders fängelse för sexuellt ofredande av fyra patienter vid totalt sju tillfällen, uppger Läkartidningen.
Den yngsta av patienten var 14 år vid tillfället. Läkaren ska bland annat ha masserat brösten och magen på 14-åringen som var där för att undersöka sitt huvud.
Även två av de andra patienterna fick sina bröst masserade.
Gärningarna har begåtts under våren och sommaren 2020 på läkarens klinik som är inriktad på estetiska behandlingar.
I väntan på tingsrättens dom har läkarens legitimation varit tillfälligt återkallad av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.
Läkaren döms till sex månaders fängelse och skadestånd. Han förnekar brott.
2015 dömdes han till villkorlig dom och dagsböter för sexuellt ofredande.

En 25-årig kvinna åtalas för att ha våldtagit sin partner. Kvinnan filmade delar av den händelse som enligt åklagaren var en våldtäkt. Själv nekar 25-åringen till brott.
Den målsägande kvinnan har berättat i förhör att hon och hennes partner, den nu åtalade 25-åriga kvinnan, hade varit på fest. De hade blivit osams, och sedan de kommit hem gick de och lade sig på skilda håll i bostaden, söder om Stockholm.
Hon väcktes av att 25-åringen begick en sexuell handling mot henne. Hon sade att hon inte ville. Då upptäckte hon att 25-åringen filmade henne med sin telefon, varpå hon slog bort kameran.
På filmen, som raderades av 25-åringen men som har kunnat återskapas, hörs den målsägande kvinnan bland annat säga ”vad gör du?” och ”ta bort dina fingrar”.
Efter att kameran stängdes av ska 25-åringen ha fortsatt övergreppet medan hon höll fast den målsägande kvinnans arm.
Den målsägande kvinnan skrek åt 25-åringen att sluta och att det gjorde ont, har hon sagt i förhör. Partnern ska då ha svarat:
– Sluta gör motstånd, så behöver jag inte göra så här.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.