Nyhetssammandrag måndag 19 september 2022

Publicerad 2022-09-19

Rättegångar pausas då mer Sky-material väntas, BRÅ-studie om hatbrott mot samer, film blir viktig bevisning när polis åtalas och EU vill se en tribunal för den ryska invasionen av Ukraina.

Rättegångar pausas då mer Sky-material väntas. Mer material från den krypterade chattappen Sky ECC väntas komma, därför pausas två hovrättsrättegångar så att åklagarna ska kunna ta ställning till eventuellt ny information, rapporterar TT.
Åklagaren som leder rättegången om en hämndaktion som kopplas till mordet på 12-åriga Adriana i Botkyrka 2020 har flaggat för att ny information kan påverka ärendet. Rättegången inleddes i måndags.
– Jag vet inte om det finns mer material som berör det här ärendet, men man har fått information till svensk polis om att man lyckats extrahera fler meddelanden, säger åklagare Anna Svedin.
En av de två rättegångar som har pausats berör ett mål där två män dömdes till fleråriga fängelsestraff för synnerligen grovt narkotikabrott.
Kammaråklagare Magnus Pettersson säger att han pausade förhandlingen och nu, efter genomgång av materialet, kan konstatera att det finns ytterligare material som är av betydelse för utredningen.

BRÅ-studie om hatbrott mot samer. Både Svenska samernas riksförbund (SSR) och Polisen välkomnar den studie om hatbrott mot samer som Brottsförebyggande rådet (BRÅ) ska göra. Tanken med studien är att ge exempel på samers utsatthet för att hatbrott ska synliggöras mer, rapporterar Ekot.
– Det är skadegörelse, hot, ofredanden och ibland även hets mot folkgrupp, säger Emma Lindberg, polisinspektör i Norrbotten, som har stor erfarenhet av brott mot samer.
I Sverige är hatbrott ingen egen brottskategori, utan kan markeras som motiv i en polisutredning. Det kan också ge strängare straff vid fällande dom.
Jenny Wik Karlsson, som är förbundsjurist på SSR, säger att det har saknats kunskap hos beslutsfattare och myndigheter.
– Det viktigaste för oss är att någonting görs konkret, åtgärder för att stävja den här typen av brott.

Film blir viktig bevisning när polis åtalas. I november förra året dog en man i 50-årsåldern efter ett polisingripande på Lidingö utanför Stockholm.
Ett händelseförlopp där polisen och mannen brottades med varann fångades på film från en sophämtares bil, och kan nu bli viktig bevisning i rättegången, rapporterar Aftonbladet.
Enligt tidningen syns det på filmen hur polisen hade sitt ena knä över mannens rygg varpå mannen skriker ”aj.” Polisen lyfte på knäet först när mannen slutat röra på sig, vilket var nästan två minuter senare. Kort därefter larmade polisen till SOS om att mannen blivit blå i ansiktet.
Polisen är åtalad för vållande till annans död alternativt grovt tjänstefel. Han förnekar brott, enligt hans försvarare Tobias Enochson, som anser att det är oklart vad som orsakat mannens död.
– Det är en tragisk händelse, både för de som mist någon och de på andra sidan, säger Enochson.

EU vill se en tribunal för den ryska invasionen av Ukraina, med anledning av massgravsfynden i Izium, rapporterar BBC.
Frågan lyfts av Tjeckien, som för nuvarande innehar ordförandeskapet.
Tidigare i veckan sa EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att hon vill att Ryssland ställs inför den internationella brottsmålsdomstolen ICC.
”Den här typen attacker mot civilbefolkningen är otänkbara och motbjudande. Vi står bakom bestraffandet av alla krigsförbrytare”, skriver den tjeckiske utrikesministern Jan Lipansky.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.