Nyhetssammandrag torsdag 6 oktober 2022

Publicerad 2022-10-06

SD motsätter sig att Liberalerna får ministerposter, 60-årig man misshandlade grovt 75-åring, Migrationsverket anmäler Putinvänlig tolk, SD har fått anonyma miljonbidrag av en stiftelse som styrs av ledande SD-politiker.

Sverigedemokraterna vill inte släppa in Liberalerna i en kommande M-ledd regering, enligt uppgifter till Sveriges Radio Ekot.
Liberalerna har sedan tidigare klargjort att partiet vill ha statsrådsposter.
Enligt Ekots källor skulle SD kräva ”betydande politiska eftergifter” av L för att acceptera att de får statsrådsposter i en kommande regering där SD inte ingår.
Kristerssons huvudalternativ har under hela valrörelsen varit en regering där M och KD ingår. Han stänger inte dörren till L, men säger att det inte är aktuellt att SD sitter med i regeringen.

Slog och sparkade man i huvudet – gripen för misshandel. En man i 60-årsåldern har gripits misstänkt för misshandel efter att ha slagit och sparkat en man i 75-årsåldern i huvudet på ett behandlingshem i Stockholm.
Den äldre mannen fick föras till sjukhus med ambulans.
När Polisen anlände till platsen hade gärningsmannen lämnat men polis kunde gripa honom i närheten av behandlingshemmet.

Migrationsverket har anmält en tolk i Malmö för bristande neutralitet och bemötande, skriver Nyhetsbyrån Siren.
Anmälan har gjorts till Kammarkollegiet.
Enligt myndigheten har tolken, i samband med ett tolkningsuppdrag på ryska uttryckt sig positivt om Putin och om hur presidenten har agerat under kriget i Ukraina.
Migrationsverket anser att personen är olämplig att arbeta som tolk.

En insamlingsstiftelse som står Sverigedemokraterna nära har fått över fem miljoner kronor i anonyma bidrag, avslöjar TV4:s ”Kalla fakta”.
Insamlingsstiftelsen för svensk konservatism, ISK, har som uppgift att samla in pengar.
Ordförande är Mattias Karlsson, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna och medlem i partistyrelsen. Andreas Palmlöv, som är anställd av SD, sitter också i styrelsen, som bara består av tre personer.
TV4-programmet ”Kalla fakta” rapporterar att stiftelsen har fått över fem miljoner kronor i bidrag från okända håll.
Om ett parti har ett bestämmande inflytande över en stiftelse ska stiftelsens intäkter från insamlingar och bidrag redovisas öppet, enligt lagen om insyn i finansiering av partier.
Experter som ”Kalla fakta” talat med säger att Sverigedemokraterna har sådant bestämmande inflytande över stiftelsen som avses i lagen.
– Kopplingen till Sverigedemokraterna är så stark att man måste anse att Sverigedemokraterna har ett bestämmande inflytande över stiftelsen, säger Claes Sandgren, professor emeritus i statsvetenskap vid Stockholms universitet och tidigare ordförande för Institutet Mot Mutor.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.