Nyhetssammandrag lördag 29 oktober 2022

Publicerad 2022-10-29

Ny brottsplatsundersökning vid Nord Stream, 700 kvinnor saknar förlossningsplats, nya fossilbilar förbjuds i EU från 2035, tre småländska missionärer greps och deporterades från Indien, regeringens besked om el-stöd väcker kritik internt i Moderaterna och en stad i västra Iran är nu under demonstranternas kontroll.

Kompletterande brottsplatsundersökning vid Nord stream. Åklagaren har beslutat om en kompletterande brottsplatsundersökning vid Nord Stream, uppger Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.
– Jag har beslutat att tillsammans med Säkerhetspolisen genomföra ett antal kompletterande undersökningar på brottsplatsen. Försvarsmakten har efter förfrågan beslutat att biträda förundersökningen, säger kammaråklagare Mats Ljungkvist, i ett pressmeddelande.
Misstankarna gäller grovt sabotage som har genomförts mot gasledningar som tillhör Nord Stream.

 Mer än 700 kvinnor har saknat förlossningsplats hittills i år. Samtidigt som antalet förlossningar går ner i Stockholm så råder det fortfarande platsbrist, skriver TT.
Landets största problem med så kallade hänvisningar, där personer som ska föda tvingas till en annan klinik än den som de har valt.
Det kan handla om att det antingen är fullt på klinikerna eller att kvinnan inte kan flyttas av medicinska skäl.
Barnmorskeförbundet vittnar om familjer som fått vänta i korridorer eller väntrum.
– Den barnmorska som ska ta hand om familjen kan redan ha en eller två födande i aktivt förlossningsarbete. Det finns risk att de inte får kvalitetssäkrad vård, och är långt ifrån en barnmorska per födande, säger Anja Lundström vice ordförande inom Svenska Barnmorskeförbundets lokalförening i Stockholm.

Nya fossilbilar kommer att förbjudas i EU från och med år 2035, rapporterar Ekot. 
Beslutet är den första uppgörelsen av EU:s stora klimatpaket som nu klubbas. Det innebär att alla nya bensin- och dieseldrivna personbilar och lastbilar kommer att förbjudas då.

 Tre småländska missionärer greps och deporterades från Indien i torsdags. Enligt indiska medier bröt de mot turistlagar, alternativt för att olovligen försökt konvertera indier.
– Ibland är övertygelsen så stark att man är villig att ta riskerna, säger pastorn på den pingstkyrka som missionärerna är verksamma i.
Det var på torsdagen som indisk polis grep tre svenska medborgare i regionen Naharkatiya. De tre svenskarna, som är hemmahörande i Småland, var i Indien på ett missionsuppdrag.
Två av dem, ett gift par, driver en missionsorganisation och gör återkommande resor till Afrika och Asien för att ”frälsa” människor.
På sin hemsida skriver de, om en väckelseresa bland hinduer i Nepal, att de efter ”helande” fick uppleva ett tiotal ”demonbefrielser”.

Moderaterna gick till val på elpristak för vinterns elräkningar. Detta efter tunga påtryckningar internt från partiet i Skåne.
Men nu backar partiet. Det blir inget elpristak utan i stället en rabatt på elpriset i elområde 3 och 4.
Flera M-toppar i Skåne känner sig blåsta på vallöftet om ett elpristak.
– Om detta är det enda regeringen tänker komma med blir jag djupt besviken och känner mig lurad, säger Carl Johan Sonesson (M).
– Det är långt ifrån det som utlovades i valrörelsen till Sydsverige, säger Carl Johan Sonesson, regionstyrelsens ordförande.
– Jag var trots allt med och tog fram förslaget om högkostnadsskydd i valrörelsen och nu får jag veta via media att vårt vallöfte har blivit någonting helt annat som regeringen går fram med.
Besvikelsen – och kritiken – delas av moderata kommuntoppar i Skåne. Staffanstorps Christian Sonesson menar att det inte skyddar medborgare i södra Sverige inför den kommande vintern.

Iranska säkerhetsstyrkor slår till stenhårt mot minnesstunder, begravningar och demonstrationer. Men protesterna växer bara i styrka.
På torsdagen uppges en stad i västra Iran vara under kurdiska demonstranters kontroll.
Protesterna i Iran växer åter i styrka. Mängder av människor samlades på onsdagen för att hedra Mahsa Amini, 40 dagar efter det att hon dödades i moralpolisens förvar. Protesterna på onsdagen beskrivs av Independents Mellanöstern-veteran Borzou Daragahi som ett vägval för oppositionen i Iran.
Diktaturen hade räknat med att allmänhetens ilska till slut skulle rinna ut i sanden – men nu är det tydligt att det inte är på gång. I stället handlade det om de största demonstrationerna hittills i många delar av landet.
Och på torsdagen har det fortsatt på liknande sätt. I den kurdiska staden Mahabad hölls en minnesstund för 35-åriga Ismaeli Maludi, som sköts till döds av säkerhetsstyrkor på onsdagen. Efter minnesstunden attackerade stora folksamlingar både en polisstation och guvernörens högkvarter, under slagorden ”Kvinna! Liv! Frihet!” och ”Död åt diktatorn”. Enligt The Guardian verkar de protesterande ha tagit kontroll över staden, som har 200 000 invånare och ligger nära gränsen till Irak.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.