Nyhetssammandrag onsdag 30 november 2022

Publicerad 2022-11-30

74-årig livstidsfånge nekas tidsbestämt, åtal för hantering av knark värt 82 miljoner kronor, hot mot skola i Motala och polis åtalad för våldtäkt.

Örebro tingsrätt avslog en 74-årig livstidsfånges ansökan om tidsbestämt. Han dömdes 1996 för att med 17 stick- och skärskador ha mördat en kvinna.
Han har nu suttit inlåst i 26 år och blivit delvis förlamad, men rätten bedömer ändå att det föreligger en konkret och beaktansvärd risk för återfall i brottslighet av allvarligt slag.
Det som nu ligger bakom avslaget är bland annat upprepade misskötsamheter, såsom vägran att lämna urinprov och konflikter med personal.

Under tisdagen väckte åklagaren åtal mot 15 personer i en stor narkotikahärva. De anklagas bland annat för tillverkning och försäljning av amfetamin.
Enligt åtalet anklagas de misstänkta för hantering av 57 kg cannabis, 275 kg amfetamin och amfetaminolja samt ecstacy och kokain.
Det totala värdet på gatan uppges vara 82 miljoner. Rättegången beräknas pågå i omkring 50 dagar.

Skriftliga hot riktades mot en skola i Motala under tisdagen. Utrymning av lokalerna genomfördes och Polisen sökte igenom alla utrymmen med bland annat hund.
Men inga farliga föremål hittades. En anmälan har upprättats och efterföljande förundersökning är inledd, rubriceringen är grovt olaga hot. Polisen är förtegen och har inte gått ut med någon information.

Åklagaren har väckt åtal mot en polis i Uddevalla tingsrätt, anklagelsen är en våldtäkt från 2016.
Enligt stämningsansökan har polis utfört handlingar av en sexuell natur mot kvinnan utan hennes samtycke. Den anklagade nekar till brott och säger att han inte har något minne från kvällen ifråga.
Skulle polisen fällas kommer han enligt personalansvarsnämnden förlora sin anställning.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.