Foto TT

Kommunerna som bröt mot lagen för att få jävlas med muslimer

Av Andreas Magnusson 2022-12-11

Högsta förvaltningsdomstolen slår i två domar fast att Staffanstorp och Skurups kommunledningar har brutit mot lagen genom att införa förbud mot huvudduk. Det är precis samma bedömning som tidigare gjorts av Kammarrätten i Göteborg och Förvaltningsrätten i Malmö.

Precis som i tidigare domar konstaterar domstolen att slöjförbudet strider mot såväl regeringsformen som Europakonventionen. Religionsfriheten är grundlagsskyddad och kan inte upphävas av enskilda kommuner.

Det här är givetvis de högerpopulistiska kommunledningarna i respektive kommun väl medvetna om, men för att få lov att göra retoriska poänger har de inte tvekat att slösa på skattebetalarnas pengar genom att dra frågan i tre instanser.

Det är samma sorts slöseri med skattepengar som när Kungsbacka och Vellinge drog på sig stora kostnader för att i flera rättsliga instanser försöka försvara sina olagliga tiggeriförbud trots att kommunerna nästan helt saknade tiggare.

Vellinge lyckades till sist få igenom ett förbud som gällde på ett fåtal specifika platser, vilket gjorde att kommunens enda tiggare fick flytta på sig några meter.

Istället för att lösa riktiga problem hittar de högerpopulistiska kommunledningarna på problem med lösningar som kan uppskattas av hel- och halvrasistiska väljare som saknar kunskap om religion, lagstiftning och gränserna för det kommunala självbestämmandet.

Så vad är då poängen med slöjförbud? När man i Staffanstorp röstade igenom förbudet för tre och ett halvt år sedan menade det moderata kommunalrådet Christian Sonesson att man gjorde det för att protestera mot regeringens beslut att kommuner måste ta emot och integrera nyanlända.

”Riksdagen har beslutat att alla ska ta emot och integrera nyanlända. Detta blir en signal till lagstiftarna för att uppmärksamma kommunernas dilemman.”

Det är inte helt klart på vilket sätt Sonesson menar att huvudbonader skapar integrationsdilemman, men jag antar att argumentet är lika starkt som när någon måste ta av sig kepsen eftersom det ”inte ser bra ut med keps”.

Integration handlar inte om att en grupp människor förbjuder en annan grupp människor att ha på sig vissa kläder. Integration handlar om att med öppenhet och tolerans lära av varandra och visa vägen till lyckad samexistens.

Kommunledningar som begår brott för att få jävlas med muslimer bidrar inte till att förbättra integrationen i det här landet. Därför är Högsta förvaltningsdomstolens beslut både självklart och viktigt.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska och religionskunskap. Han sysslar också med musik både som soloartist och med bandet Oblomov. Andreas har skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
År 2022 debuterade han med boken ”När humanismens fördämningar brister – personerna och partierna som drogs med”.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.