Nyhetssammandrag tisdag 13 november 2022

Publicerad 2022-12-13

Rättegång inleds i knarkhärva som avslöjades i Trojan Shield, hovrätten skärper straffet för polis som krockade med civil bil, 55 böter utdelade för nedskräpning i Stockholm under året, IVO stoppar hemtjänstbolag i Norrköping, en andra demonstrant offentligt avrättad i Iran och kanadensiska föräldrar stämmer bolaget bakom spelet Fortnite.

Rättegång inleds i knarkhärva som avslöjades i Trojan Shield. Igår inleddes rättegången efter den enorma knarkhärvan med bas i nordöstra Skåne och Sölvesborg, rapporterar SVT.
Femton personer står åtalade för att ha tillverkat och sålt hundratals kilo amfetamin, bland annat i en ladugård i Sölvesborg.
Rättegången hålls Malmö tingsrätts säkerhetssal och väntas pågå till långt in på våren.
Efter lång tids spaning slog Polisen till mot knarkligan, som under minst ett halvår tillverkat och sålt nära 300 kilo amfetamin runt om i Sydsverige. En stor del av knarket tillverkades dels i ett bostadshus i centrala Osby, dels i en ladugård i Sölvesborg.
Som bevisning har åklagaren bland annat omfattande spaningsbilder, avlyssnade telefoner och innehåll ur krypterade chattar, där ligan diskuterat allt från tillverkning till försäljningar.
De fyra huvudmännen är hemmahörande i Kristianstad, men även tre personer med Blekingekopplingar står åtalade för synnerligen grovt narkotikabrott och riskerar nu upp till tio års fängelse.
Samtliga åtalade utom en nekar till brott. Rättegången väntas pågå i 58 dagar.

Hovrätten skärper straffet för polis som krockade med civil bil. En polisman körde in i bilen framför sig – med hjärnskakning hos en av passagerarna i den bilen som följd. Nu skärper hovrätten hans straff, rapporterar P4 Dalarna.
Det var i mars 2021 som en polis Malung-Sälens kommun körde en civil polisbil på ett sådant sätt att flera medtrafikanter i båda körfälten tvingades bromsa kraftigt. Därefter körde han in i en bil bakifrån, vilket ledde till hjärnskakningen.
I tingsrätten dömdes polisen till 50 dagsböter för brott mot trafikordningen. Men hovrätten rubricerar om brottet till vårdslöshet i trafik och höjer straffet till 70 dagsböter.

55 böter utdelade för nedskräpning i Stockholm under året. Sedan årsskiftet har det varit straffbart att kasta småskräp på marken, exempelvis cigarettfimpar.
Den som slarvar kan få en bot på 800 kronor. Hittills i år har Polisen i region Stockholm delat ut 55 böter för nedskräpning, rapporterar SVT.
SVT Nyheter Stockholm har begärt ut samtliga platser där Polisen har delat ut böter för nedskräpning under året.
Det handlar om ett fåtal böter i centrala Stockholm och söderort. Flest böter har delats ut i Spånga/Kista. I Södertälje fick tre personer böter för nedskräpning under året.
Trots att majoriteten av regionens kommuner inte har delat ut någon bot alls för nedskräpning, är det en kraftig ökning jämfört med tidigare år, innan slängandet av småskräp blev straffbart. Under 2021 var det endast fyra böter för nedskräpning och 15 stycken under 2020.

 IVO stoppar hemtjänstbolag i Norrköping. Tre av ägarna till ett hemtjänstbolag i Norrköping anses olämpliga. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) stoppar därför bolaget.
Ägarna var aktiva i ett annat hemtjänstföretag som polisanmäldes av kommunen 2020.
Enligt kommunen hade det bolaget hade systematiskt fuskat med fakturering av utförda tjänster.
Kommunen avbröt samarbetet med företaget, men IVO lät dem ändå behålla sitt hemtjänsttillstånd i brist på underlag för kommunens anklagelser.
Företaget har stämt kommunen och det är en pågående process.

En andra demonstrant offentligt avrättad i Iran. Ännu en person som dömts under de pågående protesterna har hängts, rapporterar AP. I statlig tv visades bilder på hur mannen, Majidreza Rahnavard, påstås hugga ihjäl två personer i säkerhetsstyrkan.
Hängningen, som utfördes inför publik, visar att regimen nu snabbar på verkställandet av dödsstraff. Mannens påstådda brott skedde den 17 november.
Enligt aktivister har ett tiotal personer hittills dömts till döden bakom stängda dörrar. Det påstås att de anklagade inte får välja sina egna advokater eller se vilka bevis som används mot dem.
Människorättsorganisationen Human Rights Activists in Iran uppger att runt 488 personer dödats sedan protesterna inleddes i september.

Kanadensiska föräldrar stämmer bolaget bakom spelet Fortnite. En grupp kanadensiska föräldrar stämmer utvecklaren av nätspelet Fortnite efter att deras barn blivit beroende.
Enligt föräldrarna har barnen varken sovit eller ätit för att spela, rapporterar BBC.
Nu blir det fall för domstol sedan domaren Sylvain Lussier i Quebec godkänt en grupptalan väckt av tre av föräldrarna.
Rättegången riktar sig mot spelets utvecklare, Epic Games, och dess kanadensiska dotterbolag.
Fortnite har över 350 miljoner användare världen över.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.