Nyhetssammandrag lördag 7 januari 2023

Publicerad 2023-01-07

Sju års fängelse för anlagda restaurangbränder, äldre kvinna har hittats död under en julgran, närmare 50 personer dömda hittills efter påskupploppen, tre års fängelse för tortyr av rullstolsburen kvinna och kenyansk polis utreder ett bestialiskt mord.

Kvinna döms till fängelse för anlagda restaurangbränder. En 29-årig kvinna har dömts till sju års fängelse för att ha anlagt bränder på tre restauranger i Stockholm i februari i fjol, rapporterar P4 Stockholm.
Kvinnan hade tidigare jobbat på en av restaurangerna men avskedats drygt ett halvår tidigare. Hon tog sig till platsen sent på natten och tände på med hjälp av halsdukar och filtar som dränkts i desinfektionsmedel.
Hon döms för grov mordbrand eftersom en annan av bränderna ledde till att en restaurang på Djurgården brann ned till grunden, och risken fanns även att lågorna spridit sig till närliggande Nordiska museet.
Kvinnan har erkänt brotten men hävdat att hon tvingats till att utföra dem av en röst i huvudet.
Hon har dock inte bedömts lida av en psykisk störning när hon begått brotten, men fick trots det ett lindrat straff på grund av att hon haft psykiska problem som försämrat hennes kontrollförmåga, enligt tingsrätten.

Äldre kvinna har hittats död under en julgran på ett torg i centrala Boden, rapporterar Expressen. Den 85-åriga kvinnan tros ha legat under granen i flera dagar.
– Det känns lite konstigt med tanke på hur många som är ute på stan i jultider och som står och fotograferar sig vid den här granen, säger Anette Krig, förundersökningsledare hos polisen.
Tidningen skriver att sist kvinnan sågs vid liv var 13 december. Hon anmäldes försvunnen 18 december och hittades död 19 december.
Polisen misstänker inget brott, men avvaktar det slutliga obduktionsprotokollet. Ett dödsfall utomhus blir alltid ett polisärende.

 Närmare 50 personer dömda efter påskupploppen. Hittills har 47 personer dömds för brott i samband med påskupploppen som ägde rum i flera städer i fjol, då den danske högerextrema politikern Rasmus Paludan aviserade koranbränningar. Fler åtal väntas dessutom under året, rapporterar SVT Nyheter.
De flesta domar handlar om grovt sabotage mot blåljusverksamhet, där fängelsestraffet är fyra till sex års fängelse. Ett antal domar är avgjorda i hovrätten, ytterligare ett ligger och väntar på beslut i Högsta domstolen.

 Tre års fängelse för tortyr av rullstolsburen kvinna. En 34-årig man döms till tre års fängelse för att vid flera tillfällen ha misshandlat en rullstolsburen kvinna som han tidigare hade en relation med, rapporterar P4 Östergötland.
Mannen ska ha knuffat omkull kvinnan vid en skogsdunge, skallat henne, bitit henne i kinden och tryckt en kniv mot hennes hals.
Vid ett tillfälle tejpade mannen fast kvinnans fötter och handleder, för att sedan trycka ner hennes huvud i ett vattenfyllt badkar – något tingsrätten anser ska bedömas som tortyr.
Totalt döms han för tolv brott mot kvinnan och flera barn, bland annat grovt olaga hot och grov kvinnofridskränkning.

Kenyansk polis utreder ett bestialiskt mord. På onsdagen hittades kvarlevorna av hbtq-aktivisten Edwin Chiloba intryckta i en metallåda på en väg i landets västra delar, rapporterar TT.
Polisen larmades till fyndplatsen efter att en taxichaufför sett en låda dumpas från ett fordon utan registreringsskyltar.
Poliserna som öppnade lådan hittade en förruttnad manskropp iklädd vad de beskriver som kvinnokläder. Kvarlevorna identifierades senare som Chiloba.
Enligt polisen finns ännu ingen misstänkt och heller inget känt motiv till dådet.
Chiloba, som är en välkänd hbtq-aktivist i Kenya, uppges tidigare ha överfallits på grund av sin aktivism. I konservativa Kenya, där sex mellan män är olagligt, utsätts homosexuella ofta för diskriminering och fysiska attacker.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.