Nyhetssammandrag tisdag 17 januari 2023

Publicerad 2023-01-17

Advokat skjuten i rätten, åtta män dömda för mordet på 12-åriga Adriana, förundersökningen nedlagd om Erdogan-dockan, kambodjanska minröjare hjälper Ukraina och en engelsk polis har erkänt 24 våldtäkter.

Advokat skjuten till döds i rätten. Den kände pakistanske advokaten och människorättskämpen Abdul Latif Afridi, 79, har skjutits till döds i Högsta domstolens lokaler i staden Peshawar, rapporterar TT.
Polisen uppger att han dödades under en rast av en yngre kollega som sköt honom sex gånger. Gärningsmannen ska därefter ha överlämnat sig till polis.
Afridi var en högljudd kritiker av landets militär och dess inblandning i Pakistans politik, men också av militanta islamister.
Han beskrivs som ”en erfaren jurist och en modig politiker som var känd för sin rättfärdighet”, i ett uttalande från landets premiärminister Shehbaz Sharif.

Flera döms till fängelse för hämndaktion efter mordet på Adriana. Åtta män dömdes under måndagen för inblandning i ett mordförsök i samband med en skottlossning i Vällingby hösten 2020, rapporterar P4 Stockholm.
Enligt tingsrätten var skottlossningen ett försök till en hämndaktion för skottlossningen i Norsborg den andra augusti 2020 då 12-åriga Adriana sköts till döds.
Längden på männens straff varierar mellan knappt fyra till drygt femton år. Två av männen döms även för förberedelse till mord.

Ingen förundersökning om Erdogan-docka. Åklagare Lucas Eriksson vid City åklagarkammare i Stockholm har bedömt att aktionen med en hissad Erdogan-docka inte var brottslig.
– Jag fick in ärendet som förtal, men tyckte inte att det kunde nå upp till att vara förtal. Därför beslutade jag att inte inleda en förundersökning, säger Lucas Eriksson.
Beslutet är formellt fattat och åklagaren har gått vidare med andra ärenden.

Kambodjanska minröjare tränar ukrainare. 15 ukrainska minröjare tränas nu av experter från Kambodja, som allmänt anses vara bland världens bästa på grund av sin erfarenhet av att rensa bort minor från närmare tre årtionden av krig.
Ukrainarna kommer under en veckas tid att tränas av minröjare i centrala Kambodja.
I juni konstaterade Human Rights Watch (HRW) att Ryssland använder sig av landminor i Ukraina, minor som ”leder till civila offer och lidande, liksom förstörd livsmedelsproduktion”.
Tusentals kambodjanska minröjare har tidigare arbetat i olika FN-stödda insatser i länder i Afrika och Mellanöstern.

En brittisk polis har erkänt sammanlagt 24 fall av våldtäkter och flera andra sexualbrott, begångna under 17 års tid.
Han anklagas för att ha utnyttjat sin position som polis för att vinna sina offers förtroende.
Den 48-årige mannen har varit polis sedan 2001. Han var när han greps anställd vid en enhet som skyddar parlamentsledamöter och utländska diplomater, men stängdes av från sin tjänst efter att han greps i oktober 2021.
Mannen erkände på måndagen fyra våldtäkter, olaga frihetsberövande och övergrepp mot en kvinna, brott som begicks 2003.
I december i fjol erkände han 43 brott mot elva andra kvinnor, däribland 20 fall av våldtäkter under 16 års tid fram till i september 2020.
Londonpolisen Metropolitan Police har bett mannens offer om ursäkt sedan det kommit fram att polisen känt till flera anklagelser mot honom om våldtäkt, våld i hemmet och trakasserier.
Borgmästare Sadiq Khan säger att han känner vämjelse och är förfärad över brotten.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.