Foto Pontus Lundahl /TT

Det var köer som sänkte Tjeckoslovakien

Av Vladimir Oravsky 2023-01-20

Det var köande som sänkte Tjeckoslovakien och Sovjetunionen etcetera. Människor förbrukade sin tid på att stå i köer i stället för att bygga och förbättra sitt land. Den summa pengar som förbrändes på köande i stället för byggande är för mig okänd.

Men jag har observerat att ju längre köer som finns i Sverige, desto mindre köpkraft har den svenska kronan gentemot euron, dollarn, danska kronan och schweizerfrancen etcetera.

Man köar precis överallt. Försök ringa till Telia, Polisen, Sjukvården, SEB, HSB, Skatteverket, överallt möts du av meddelandet att tack att du väntar och väntar och väntar och väntar och väntar och väntar och väntar och väntar och väntar och väntar och väntar och väntar och väntar.

Alla dessa institutioner kalkylerar med att du skall vänta. Väntan är en del av deras plan, liksom alla andra delar av deras planerade verksamhet.

Jag var på Statens Servicecenter i Jönköping för att få en stämpel på ett fullständigt meningslöst dokument skapad bara för att skapa sysselsättning för människor vars arbetskraft skulle kunna nyttjas till något nyttigt.

Efter 45 minuters väntan, vände jag mig till en funktionär och undrade om jag skulle kunna få en blankett för att ansöka om permanent mantalsskrivning på deras kontor.

Funktionären fattade inte vinken, så jag förklarade att jag redan hade väntat i närmare en timme på min tur.

Och nu kommer det: Funktionären tittade i sin telefon och med en fast och övertygande röst sade att det inte kan förhålla sig på det viset eftersom deras beräknade kötid är 49 minuter.

Har man hört? Det är som om man lyssnade på SEB:s telefonsvarare ”beräknad kötid 3 timmar och 50 minuter”. Sant.

Nu var den beräknade kötiden på Servicekontoret felberäknad, den blev faktiskt längre, den blev 59 minuter för min del.

Innan jag påbörjade min resa till Skatteverket/Servicekontoret, googlade jag var det ligger. Jag fick svar med både skriven adress ”Barnarpsgatan 62, 553 34 Jönköping” och flera bilder och fotografier.

Väl framme på Barnarpsgatan möttes jag av meddelandet ”Servicekontoret has moved. New adress: Trädgårdsgatan 7, Jönköping”. Jag har frågat på Servicekontoret när de flyttade från Barnarpsgatan?

Svaret var 20 februari 2022. På ett helt år har Servicekontoret inte hunnit ordna en rätt, aktuell adress på Google. Och en sak till: Address stavas med två d på engelska.

Allt annat var så som beräknat.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Vladimir Oravsky presenterar sig så här. Är en 75-årig författare, debattör, journalist, filmmanusförfattare, dramatiker, regissör och filmjurymedlem.
Det kanske mest framträdande med Vladimir Oravsky är att han har tur. I allt. Hans pjäser, böcker och dikter har vunnit åtskilliga nationella och internationella priser, av rena turen.
Fast den ofta kräver grundligt och långt förarbete, inbillar han sig. Vladimir Oravsky har skrivit 80 böcker, 30 teaterpjäser, ett tiotal filmmanus och över 5 000 tidnings- och tidskriftsartiklar.
Vladimir är en av Para§rafs fasta medarbetare.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.