Nyhetssammandrag torsdag 9 februari 2023

Publicerad 2023-02-09

Man attackerades efter att ha stämt träff på internet, skattehandläggare gick runt i kalsonger, cyklist grovt misshandlad, ökat antal attentatshot mot Sverige, självmordslinjen missade en halv miljon samtal och Polisen i Stockholm avslår ansökan om en ny koranbränning.

Man attackerades efter att ha stämt träff på internet. Under tisdagskvällen hade en man i Vårgårda i Västra Götaland bestämt träff med en kvinna han haft kontakt med på internet.
När mannen kom till lägenheten försvann kvinnan och en annan man dök upp med en väska som misstänktes innehålla ett vapen. Han blev då hotad och krävd på pengar.
Han försökte ta sig ut från bostaden men blev slagen av både kvinnan och den hotfulla mannen. Tillslut lyckades han lämna lägenheten och ta sig till sjukhus.
Polisen larmades och genomförde en husrannsakan i lägenheten där de båda misstänkta greps. En kvinna påträffas också som plockas in för förhör. Anmälan upprättades om försök till grovt rån samt grovt vapenbrott.

Skattehandläggare gick runt i kalsonger – kan sparkas. En skattehandläggare i Mellansverige anklagas för att upprepade gånger ha gått runt i kalsonger, trots protester från chefer och kollegor, rapporterar nyhetsbyrån Siren.
Mannen ska ha vistats på kontoret utanför sina arbetstider och flera gånger ha blivit påkommen med att vara iförd bara kalsonger, vilket skapat obehag på arbetsplatsen, enligt en chef.
Mannen ska även ha gjort ett stort antal otillåtna slagningar i myndighetens it-system. Nu har han anmälts och riskerar att få sparken.

Cyklist grovt misshandlad. Polisen larmades till centrala Helsingborg vid 17-tiden. En cyklist ska ha blivit misshandlad av två personer i en bil.
Enligt polisen rörde det sig om en ”trafikdispyt” som gått överstyr. Bilen försvann sedan från platsen.
Cyklisten, en man i 30-årsåldern, har undersökts av ambulanspersonal. Det är oklart om han behövt föras tills sjukhus. Händelsen utreds som grov misshandel.

Ökat antal attentatshot mot Sverige, enligt Säpo. I ett uttalande på sin hemsida skriver man att attentatshoten i underrättelseflödet har blivit fler.
”Utvecklingen innebär att Sverige bedöms stå i större fokus än tidigare för våldsbejakande islamism globalt”, skriver myndigheten.
Säpo skriver att reaktionerna på bland annat koranbränningen utanför Turkiets ambassad har varit stora.
Man skriver också att man löpande hanterar information om hoten som riktas mot Sverige och svenska intressen utomlands och ”agerar för att avvärja och förhindra dessa”.
Myndigheten skriver att situationen efter den senaste tidens händelser är problematisk, man har dock inte höjt terrorhotsnivån jämfört med tidigare.

Självmordslinjen missade en halv miljon samtal. Den ideella kristelefonens statistik visar att de tog emot 70 000 samtal förra året, men missade en halv miljon samtal, rapporterar TV4 Nyheterna.
Telefonlinjen, som även har en chatt, drivs av den ideella organisationen Mind.
Den hålls öppen dygnet runt med hjälp av ett stort antal volontärer och bekostas till största del av donationer.

Polisen i Stockholm avslår ansökan om en ny koranbränning utanför Turkiets ambassad – liksom på andra platser.
Beslutet har tagits efter dialog med Säpo om den ökande hotbilden mot Sverige.
– Koranbränningar är hotdrivande mot det svenska samhället, men även mot svenskar och svenska intressen utomlands, säger Ola Österling, Polisens presstalesperson.
I beslutet står det bland annat att Sverige ”har blivit ett mer prioriterat mål för attentat”.
De sökande nekas inte bara att bränna en koran utanför Turkiets ambassad utan överhuvudtaget.
”Terrorhot kan inte förebyggas genom t.ex. förhöjd bevakning eller avspärrningar vid den allmänna sammankomsten. Myndigheten ser inte heller att attentatshotet skulle minska om sammankomsten genomförs på en annan plats.”
– Det är koranbränningar i sig som är symbolvärdet, säger Ola Österling och fortsätter:
– Naturligtvis får vi ta tid, plats och handling i bedömning. Men i det här fallet har Polismyndigheten konstaterat att koranbränning är hotdrivande och att det är hotdrivande mot svenska samhället i stort.
Polisens beslut i sin helhet finns att ta del av här: Beslut om avslag.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.