Nyhetssammandrag fredag 10 februari 2023

Publicerad 2023-02-10

Man misstänks för grov misshandel och försök till våldtäkt, grovt rån i bostad – band fast 75-årig boende, Kinas militär ligger bakom ett massivt spionprogram, advokat om fritagne Milad – "Vet inte om det är vänner eller fiender" och två personer har dömts för att ha våldtagit en minderårig flicka på en offentlig toalett.

Man misstänks för grov misshandel och försök till våldtäkt. En man är misstänkt för grov misshandel och försök till våldtäkt mot en 20-årig kvinna i Stockholm under natten till torsdag.
Enligt uppgifter till polisen har kvinnan flytt från en lägenhet i södra Stockholm där mannen ska ha försökt tving kvinnan till att ha sex med honom.
När kvinnan avvisat mannen ska han ha gått till attack med ett tillhygge. Kvinnan kunde själv larma polisen som grep mannen i lägenheten.

Grovt rån i bostad – band fast 75-årig boende. Under förmiddagen har två män, med vapenliknande föremål, trängt sig in i en 75-årig mans bostad i Alvesta.
Enligt polisen har männen, som var maskerade med munskydd, bundit 75-åringen medan de letade igenom bostaden. De misstänkta fick med sig både kontanter och bankkort.
Männen misstänks nu för grovt rån, grovt olaga hot, grovt vapenbrott och olaga frihetsberövande.

Kinas militär ligger bakom ett massivt spionprogram, där man flugit med ballonger för att inhämta information i mer än 40 länder.
Det hävdar president Bidens administration, skriver Reuters. Enligt nyhetsbyrån känner sig USA säkra på att tillverkaren av ballongen som sköts ner förra veckan har direkt koppling till den kinesiska militären.
Kina i sin tur förnekar att man använt ballonger för att spionera.

Advokat om fritagne Milad – ”Vet inte om det är vänner eller fiender”
Advokat Daniel Roos har tidigare företrätt fritagne Milad Safi, 20. Till SVT Nyheter Skåne säger han att det är oklart om Safi själv är med på fritagningen från Kriminalvården i Norrköpingen eller inte.
– Eftersom det är två beväpnade personer som kommer och tar honom så vet man inte om det är hans vänner eller fiender, säger han till SVT Öst.

Två personer, en 18-årig man och en 17-årig pojke, har dömts för att ha våldtagit en minderårig flicka på en offentlig toalett i Täby centrum, norr om Stockholm, i höstas.
Det var två ordningsvakter som uppmärksammade hur de två gärningsmännen gick in och ut ur en offentlig toalett, samtidigt som flickan också befann sig där, skriver polisen i ett pressmeddelande.
Ordningsvakterna grep först gärningsmännen för narkotikainnehav men efter att ha pratat med flickan, som är under 15 år, framkom uppgifter om att hon hade blivit våldtagen.
18-åringen döms till fängelse i fyra år och sex månader. 17-åringen får sluten ungdomsvård i ett år och fyra månader. Båda döms för våldtäkt mot barn och medhjälp till våldtäkt mot barn.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.