Nyhetssammandrag söndag 12 februari 2023

Publicerad 2023-02-12

13 000 tips om sexövergrepp mot barn på hög hos Polisen, Amsterdam förbjuder cannabisrökning på offentliga platser, skottskadad man vill inte prata med Polisen, Polisen har stoppat minst fem mord i Södertälje och en man har gripits i Göteborg misstänkt för mordförsök.

13 000 tips om övergrepp på hög hos Polisen. Polisen inleder nu en särskild insats och fler anställda ska få arbeta med att titta igenom bilder och filmer som kan innehålla övergrepp på barn, rapporterar SVT Nyheter.
Beslutet kommer efter att 13 000 tips har samlats på hög sedan 2018.
– Det är olyckligt ur flera aspekter och påvisar hur stort problemet är, säger Polisens processledare Björn Sellström, till SVT.
Tipsen ska fördelas på alla sju polisregioner. Att fler polisanställda ska kunna göra kontroller av övergreppsmaterial har dock väckt starka reaktioner.
”Det finns nu en oro bland arbetstagare, gruppchefer och skyddsombud för att arbetstagarna i och med ändringen ska tvingas till en arbetsuppgift man kommer att må dåligt eller bli sjuk av”, skriver ett huvudskyddsombud i en inlaga till Arbetsmiljöverket.
Frågan är om problemet är att vuxna poliser ska behöva utreda sexbrott mot barn – eller om problemet i första hand är att barn utsatts för sexuella övergrepp?

Amsterdam förbjuder cannabisrökning på offentliga platser i stadskärnan, rapporterar SVT Nyheter.
Enligt den nederländska nyhetsbyrån DPA gäller förbudet området De Wallen, det mest kända av de så kallade red light districts och med utbredd bordellverksamhet. Restauranger och barer tvingas också stänga tidigare.
Syftet är att öka tryggheten i området. Boende har länge klagat på fylla och cannabisrökning. Cannabisturismen drar också till sig knarkförsäljare och kriminalitet, enligt ett pressmeddelande om beslutet.

Skottskadad man ville inte prata med polisen. Under fredagsnatten sökte en man i Trollhättan vård för en skottskada i handen. Polisen vet i nuläget inte hur eller var mannen blev skjuten.
– Varken han eller hans vän vill säga något när vi kommer dit, säger Peter Adlersson, presstalesperson hos Polisen.
Inget brottsplats har hittats, men Polisen har upprättat en anmälan om grovt vapenbrott och grov misshandel. Mannen ska inte vara allvarligt skadad.
– Just nu har vi inget att gå på. Vi får se om det går att få någon att prata i hopp om att komma framåt i ärendet, säger Peter Adlersson.

Polisen har stoppat minst fem mord i Södertälje sedan skjutningarna och sprängningarna som drabbade staden i höstas, rapporterar Ekot.
Enligt spaningsledaren Richard Holz är det på grund av att man haft fler poliser ute i samhället och genom ett underrättelsebaserat arbete.
– Det är i alla fall minst fem, sex, konstaterade händelser där vi vet att vi har förhindrat mord men det rör sig nog om ett dussintal händelser där vi har ganska tydliga indikationer på att så har varit fallet, säger Richard Holz.
Södertälje var den stad där flest personer sköts till döds förra året, visar Aftonbladets kartläggning. Då inträffade 20 skottlossningar och sju personer miste livet.

En man har gripits misstänkt för mordförsök i Göteborg efter att han misshandlat en kvinna i 25-årsåldern.  Kvinnan har förts till sjukhus.
Mannen, som är i 40-årsåldern, greps på lördagen i en lägenhet i Frölunda i Göteborg efter att han ska ha misshandlat en kvinna i 25-årsåldern.
Kvinnan ska ha blivit slagen och strypt under misshandeln och fick köras till sjukhus i ambulans, skriver Polisen på sin hemsida.
Mannen, som var kvar i lägenheten när polisen kom till platsen, greps och är misstänkt för försök till mord. Lägenheten är avspärrad och Polisen knackar dörr i huset.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.