Foto AP/TT

Se sanningen i vitögat

Av Lennart Aspegren 2023-03-06

Den träffsäkra artikeln ”Så vill Ryssland skapa en ny världsordning” av svenskättlingen Peter Frankopan (DN 4 mars) ger säkert oss läsare anledning till både oro och funderingar om utvecklingen i frågor om klimatkrisen.

Vi blir väldigt tydligt påminda om att Putins Ryssland metodiskt söker påverka inte minst u-länder att tro att Ryssland när det gäller klimatfrågan fungerar som något slags bundsförvant mot de dominerande i-länderna.

Även politiker som herrarna Trump och Xi fjärmar sig medvetet från vetenskap och verklighet i klimatfrågan. Liksom Putin stöder de sig i stället envist och ogenerat på hot, våld och uppenbara lögner.

Det avskärmar dem från en vettig kontakt och diskussion både med landets egna medborgare och med företrädare för stater och organisationer i omvärlden.

Vad gäller vårt land har vi väl tidigare i stort sett förskonats från opinionsbildare med en liknande retorik. Så mycket mer är det att beklaga att – som Björn Wiman just har påpekat – också tankekedjan Timbro nu ”arbetar för att påverka klimatpolitiken och sprida misstro mot klimatsatsningar”, delvis med stöd av ”donationer från fossilindustrin” (DN 5 mars).

Men precis i ödesfrågan om de pågående klimatförändringarna har man från SD-håll visat upp en avvisande och närmast förvånad inställning till det fruktansvärda som enligt vetenskapen håller på att hända med vårt jordklot.

Där finns även politiker som förnekar hela den biologiska utvecklingsläran – en attityd som kan tänkas sätta i fråga nödvändiga åtgärder mot den överhängande risken för utrotning av en rad ännu levande djurarter.

De senaste dagarna har det dykt upp ett betydligt mer begränsat men ändå tydligt fall av bristande politisk anknytning till verkligheten.  Det gäller det rättsliga området.

I ett lagstiftningsärende om att förbjuda deltagande i terroristorganisationer har Lagrådet som på silverfat serverat regeringen ett gediget yttrande där lagförslaget avstyrks. På noggrant anförda skäl.

Men på regeringens sida blundar man och tänker sig att gå vidare i ärendet genom att lägga fram förslaget i riksdagen.

I det långa loppet lär väl verkligheten vinna…

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Lennart Aspegren är juris hedersdoktor, Stockholms universitet. Bakgrund i Svea hovrätt. Rättschef i Regeringskansliet. Domare i Arbetsdomstolen, i Försäkringsöverdomstolen, i FN:s folkmordstribunal för Rwanda.
Lennart Aspegren är internationellt verksam som konsult och föreläsare. Gett ut lagkommentarer m.m. Gift, tre barn, fem barnbarn.
Lennart är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.