Nyhetssammandrag fredag 24 mars 2023

Publicerad 2023-03-24

Två personer som klättrade in i en lägenhet dödades, ryska stridsvagnar från 1940-talet sätts in mot Ukraina, privatläkare hade en miljon i kontanter på sin mottagning, klimatförnekaren Elsa Widding som är riksdagsledamot för SD petas från riksdagens miljö- och jordbruksutskott, den yngre av spionbröderna, Payam Kia, har börjat erkänna och Donald Trump kommer sannolikt inte att åtalas den här veckan.

Klättrade in i lägenhet och dödades. I september 2022 klättrade två personer in – via en balkong – på andra våningen i ett flerfamiljshus i Ulricehamn. Där blev de dödade av en 22-årig man.
Nu väcks åtal mot 22-åringen, som äger lägenheten. Han är i första han misstänkt för dråp i två fall och i andra hand för synnerligen grov misshandel samt grovt vållande till annans död. Han åtalas även för narkotikabrott.
– Sammanfattningsvis har lägenhetsinnehavaren befunnit sig i en nödvärnssituation och därmed haft rätt att försvara sig, säger mannens advokat.
Ytterligare två personer åtalas för försök till grovt rån och rån samma tid och plats. En tredje person åtalas för medhjälp till försök till grovt rån alternativt skyddande av brottsling eller grovt brott.

Stridsvagnar från 1940-talet har dammats av och fångats på bild när de transporteras med tåg på väg mot Ukraina, uppger Insider med hänvisning till en grupp som bevakar rysk militär.
Bilderna visar stridsvagnen T-54 som började tillverkas i Sovjetunionen 1947 och dess efterföljare T-55.
Tidigare under kriget har Ryssland satt in stridsvagnen T-62, även den daterad men med ursprung från 1960-talet.
Brittiska försvarsdepartementet uppgav i början av mars att 800 T-62 tagits ur förråden sedan i somras.

Knarkläkare hade en miljon i kontanter på klinik. En läkare i Stockholm har skrivit ut receptbelagda preparat som klassas som narkotika till en stor mängd patienter, mot betalning.
Vid ett tillslag mot läkarens klinik hittade polisen bland annat en miljon kronor i kontanter och narkotikaklassade läkemedel.
Nu döms läkaren till fyra års fängelse för grovt narkotikabrott, grovt bokföringsbrott, skattebrott och osant intygande, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.
Inspektionen för vård- och omsorg (IVO) krävde i oktober förra året att mannens föreskrivningsrätt av narkotika ska prövas efter att ha gått igenom 19 patienters journaler. Hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsnämnd HSAN, ska nu pröva det.
Enligt IVO kommer läkaren förlora sin legitimation.

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Elsa Widding flyttas. SD-profilen Elsa Widding petas från riksdagens miljö- och jordbruksutskott, rapporterar Altinget.
Den profilerade debattören och ledamoten flyttas till skatteutskottet. Anledning till omplaceringen är okänd.
Widding har bland annat uppmärksammats för att hon ifrågasatt det vetenskapliga stödet för en klimatskris och en mejlkonversation där hon uttryckte oro över att vaccin mot covid-19 lagras i äggstockarna.

Payam Kia erkänner – lämnade kuvert. Nu pågår den fjärde rättegångsdagen mot spionbröderna Peyman Kia och Payam Kia.
Den yngre brodern, Payam Kia, har hittills nekat till brottsmisstankarna – men nu säger han att han lämnat kuvert mot pengar, rapporterar TV4.
Bland annat lämnades ett kuvert till ett taxi-bud som skulle till ryska ambassaden.
Dock menar han att han trodde det var falska uppgifter som lämnades. Den äldre brodern, Peyman Kia, har erkänt delar av brotten och uppgett att det handlade om ekonomiska motiv.

Donald Trump kommer sannolikt inte att åtalas den här veckan, rapporterar MSNBC.
Tv-kanalen uppger att det pekar åt att juryn skjuter fram beslutet till nästa vecka.
Bakgrunden är utredningen om porrstjärnan Stormy Daniels och pengarna från presidentens kampanjkassa som hon fick inför valet 2016 för att hålla tyst om deras påstådda affär.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.