Nyhetssammandrag måndag den 3 april 2023

Publicerad 2023-04-03

Ecuadors president inför utegångsförbud för att bekämpa narkotikahandel, skjutning i köpcentrum i Los Angeles, explosion i Söderköping och kommun flaggar på mansdagen.

Ecuador har stora problem med omfattande narkotikahandel, i ett försök att få bukt med detta så har president Guillermo Lasso utlyst utegångsförbud i hamnstaden Guayaquil.
Utöver utegångsförbud så får säkerhetsstyrkorna utökade befogenheter.
Under tiden 01 till 05 varje natt, måste invånarna hålla sig hemma om de bor i vissa delar av staden.
Säkerhetsstyrkorna har under denna tidsperiod möjlighet att söka igenom både människor och egendom utan särskilt tillstånd.

 Ännu en skjutning i offentlig miljö har inträffat i USA, denna gång i ett köpcentrum i Los Angeles. Det var strax innan klockan 16 lokal tid som första larmsamtalet kom in.
Polis var snabbt på plats och kunde inom kort gripa den misstänkte gärningsman som flytt platsen i en bil.
Något motiv till attacken har ännu inte framkommit. En person dog och fyra personer skadades allvarligt i dådet.

Tidigt på söndagsmorgonen inträffade ännu en explosion. Polis och räddningstjänst var på plats vid 06:30-tiden.
Det visade sig att ett lägenhetshus i Söderköping blivit utsatt för fasadskador och krossade fönster, inga personskador har rapporterats.
Vem som kan ha varit måltavlan har ännu inte framkommit. En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse är inledd.

 Sverige har 18 flaggdagar som beslutats av riksdagen och som gäller över hela landet. Kommuner har därtill befogenhet att besluta om lokala flaggdagar.
Nu har Vänersborgs kommun beslutat att även männen årligen ska föräras. Den 19 november, under internationella mansdagen, kommer flaggan att hissas.
– Ska vi flagga på kvinnodagen, ska vi också flagga på mansdagen. Det har med jämställdhet att göra, säger kommunalpolitikern Johan Andersson (C) till Göteborgs-Posten.
Jag tycker att det är ett bra sätt att belysa frågor om psykisk ohälsa bland män till exempel. Det finns många manliga förebilder som också behöver lyftas, fortsätter han.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.