Nyhetssammandrag fredag 14 april 2023

Publicerad 2023-04-14

Polska stridsflyg levererade till Ukraina, Putin får cellgifter, interna ryska konflikter, hälften av riksdagspartierna nära eller under spärren och misstänkta ryska spioner i Sverige arbetar under täckmantel.

Polska stridsflyg levererade till Ukraina. Polen har fått godkänt av Tyskland att leverera Mig-29-stridsflyg till Ukraina, rapporterar AP.
”Det här visar att ni kan lita på Tyskland”, skriver Tysklands försvarsminister Boris Pistorius i ett uttalande enligt TT.
Det tyska godkännandet behövdes eftersom landet en gång ägde de Sovjettillverkade stridsflygplanen, som var en del av DDR:s flygvapenflotta.
Polens president Andrzej Duda sade i mitten av mars att landet skulle leverera ett tiotal Mig-29 och att fyra stridsflyg redan har levererats. Då överraskades Tyskland av beskedet.

Läckta dokument: Putin får cellgifter. De läckta dokumenten visar att Rysslands president Vladimir Putin får cellgifter, rapporterar tyska Focus.
Ryktena om att Putin är sjuk har cirkulerat länge. I november 2022 påstod bland annat en rysk underrättelseagent att Putin hade cancer och Parkinsons sjukdom.
– Putin pumpas regelbundet full av tunga steroider, sa källan då.
Ryktena om sjukdomarna har dock aldrig bekräftats.
I de läckta dokumenten framgår det dock att Putin behandlas med cellgifter. Den 5 mars ska han ha fått en behandling.

Nya dokument visar interna ryska konflikter. Fler dokument har läckt ut från Pentagon, rapporterar New York Times.
De nya dokumenten visar på stora sprickor inom den ryska regeringen.
Bland annat bråkar de om antalet döda och skadade i Ukraina samtidigt som det också framkommer att den ryska underrättelsetjänsten anklagar militären för att mörka hur stora förluster Ryssland har lidit i kriget.
Läckan visar också att de som nu löpande rapporterar till USA finns i nästan varje del av den ryska underrättelseapparaten och militära ledningsstrukturen.

Hälften av partierna nära eller under spärren. Hälften av riksdagens partier är nära eller under fyraprocentsspärren. Det visar Kantar Sifos månatliga sammanvägning av flera opinionsundersökningar, rapporterar Ekot.
Totalt samlar S+V+MP+C 53,5 procent och M+KD+L+SD får 45,1 procent.
Så här ser sammanställningen ut, parti för parti:
V 7,8 procent. MP 4,2. S 37,2. C 4,3. L 3,5. M 19,5. KD:4. SD 18,1. Övriga 1,4 procent.

Misstänkta ryska spioner i Sverige – arbetar under täckmantel. Flera misstänkta ryska spioner arbetar under diplomatisk täckmantel i Sverige, rapporterar SVT:s Uppdrag granskning.
En lista med namn har lämnats över till Säpo-chefen Daniel Stenling.
– Jag ska titta på den här listan i lugn och ro. Så får jag dra mina slutsatser av vad ni har kommit fram till, säger han till SVT.
Beskedet kommer kort efter att Norge utvisat 15 ryska diplomater som misstänks arbeta som underrättelseofficerare för GRU.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.