Nyhetssammandrag lördag 15 april 2023

Publicerad 2023-04-15

Okänd skola hittad, smugglade ett ton narkotika, elstödet till företag ett hastverk, medlem i ”Los Suecos” erkänner mord i Spanien och L och KD under riksdagsspärren.

Okänd skola hittad. En okänd och otillåten skola har upptäckts i Marks kommun, rapporterar GP. Skolan ska ha funnits i minst fem år.
Upptäckten gjordes när Skolinspektionen utredde Montessoriskolan Lära för livet i Varbergs kommun.
Då visade det sig att skolan hade en okänd filial flera mil bort. Skolan har bedrivits utan tillstånd från Marks kommun.
– Under de år som jag har jobbat har jag inte hört talas om något liknande, säger Eva Hansson, utredare vid Skolinspektionen.
Under utredningen av skolorna, som drivs av en stiftelse, framkom fler brister. Bland annat att de bara har undervisning på engelska på Farm School och att lärare utan svensk legitimation sätter betyg.
Nu hotas skolan av vite på 300 000 kronor om den inte läggs ner.

Smugglade in ett ton narkotika – 13 gripna. Stora mängder narkotika har smugglats in i Sverige. Det är ett litauiskt kriminellt nätverk som ligger bakom smugglingen – totalt 19 personer har gripits, rapporterar Sveriges Radio.
13 av personerna har gripits av svensk polis i Sverige. Narkotikasmugglingen misstänks ha pågått under flera år och totalt har ett ton narkotika tagits i beslag.

Lagrådet: Elstödet till företag ett hastverk. Lagrådet kritiserar regeringens förslag på elstöd för företag på flera punkter.
Rådet skriver att man förstår att lagförslag i vissa fall måste tas fram med kort varsel men att hanteringen i det här fallet ”utmanar den ordning som bör följas om lagar ska hålla en tillräckligt hög standard”.
Rådet är kritiskt till att det berörda departementet inte svarat på synpunkter och förslag om Lagrådet framfört.

Medlem i ”Los Suecos” erkänner mord i Spanien. Just nu pågår rättegången mot det kriminella Malmögänget ”Los Suecos” i Malaga.
Nio personer från Sverige står åtalade för två mord i Marbella och Estepona år 2018.
Under fredagen erkände en av de åtalade, oväntat nog, morden. Det rapporterar Malagahoy. De övriga erkänner medhjälp till mord.
Enligt uppgifter till Sydsvenskan rör det sig om en uppgörelse med åklagarsidan där de åtalade lovats strafflindring.

Partierna runt riksdagsspärren blir allt fler. För Liberalerna och Kristdemokraterna är läget kritiskt – båda hamnar under den magiska gränsen, enligt en ny mätning från SvD/Sifo.
I förra månadens mätning hamnade Centerpartiet under riksdagsspärren, men den här gången håller de sig över ytan på 4,3 procent.
Nu är det i stället kollegerna i Liberalerna och Kristdemokraterna som ligger illa till, enligt månadens väljarbarometer från SvD/Sifo.
KD hamnar under spärren för första gången sedan 2018 med 3,8 procent. En markant minskning jämfört med höstens val då de landade på 5,3 procent.
Liberalerna fortsätter att vara minst. I månadens mätning hamnar partiet på 3,3 procent jämfört med höstens 4,6.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.