Nyhetssammandrag torsdag 20 april 2023

Publicerad 2023-04-20

Unga kriminella ska kartläggas, 27 misstänkta ryska spionfartyg i svenskt vatten de senaste åren, hovrätten fastställer dom för dubbelmord, ung kvinna våldtogs på sin egen avtackning och båda kvinnorna döms till livstid för mordet på Tove.

Unga kriminella ska kartläggas. Regeringen ger Polisen, Socialstyrelsen och Statens institutionsstyrelse (Sis) i uppdrag att kartlägga hur många barn och unga som är aktiva i kriminella miljöer.
sa justitieminister Gunnar Strömmer (M) vid en pressträff vid ett Sis-hem i Södertälje.
Myndigheterna får även i uppdrag att fram en struktur för samarbete med andra aktörer när det gäller arbetet med barn och unga som riskerar att dras in i organiserad brottslighet.
Strömmer var igår på plats vid Sis-hemmet där 17-årige Frunze Saghatelyan satt innan han fritogs förra veckan.

27 misstänkta ryska spionfartyg i svenskt vatten de senaste åren. Gävle, Landskrona, Norrköping och Kalmar är några av de svenska hamnar som fått besök av misstänkta ryska spionfartyg de senaste åren, enligt Uppdrag granskning.
Enligt kartläggningen har 27 utpekade spionfartyg varit i svenskt territorialvatten de senaste fem åren. Åtta av dem ska ha anlöpt en svensk hamn.
– Vi kan inte göra mer än att ha dem under uppsikt, säger svenska marinens pressofficer Jimmie Adamsson.

Hovrätten fastställer dom för dubbelmord. Hovrätten fastställde igår domen mot den man i 40-årsåldern som mördade sin syster och hennes son i Stockholmsförorten Mälarhöjden i maj i fjol.
Mannen dömdes till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning i tingsrätten sedan det visat sig att han led av en allvarlig psykisk störning.
Hovrätten dömer dock mannen för grovt barnfridsbrott, något han friades för i tingsrätten med motiveringen att barnet som överlevde inte var närstående till gärningsmannen i juridisk mening. Där gör hovrätten en annan bedömning.
Mannen ska även betala skadestånd på 290 000 kronor till offrens anhöriga.

Ung kvinna våldtogs på sin egen avtackning. Nu döms en chef till två års fängelse för våldtäkt, skriver Göteborgs-Posten.
Kvinnan, som hade fått jobb hos en annan arbetsgivare, firades av sina gamla arbetskamrater på en restaurang i centrala Göteborg.
En manlig chef i 40-årsåldern tog hand om notan. Sällskapet fortsatte till en annan krog, där man stannade till sent på natten.
Den unga kvinnan kände att chefen trängde sig på henne, precis som han gjort under en tid på arbetsplatsen.
Det slutade med att chefen följde efter kvinnan in på en toalett och våldtog henne.
Mannen nekar och har lämnat en annan berättelse. Men Göteborgs tingsrätt litar på kvinnans uppgifter. Chefen ska också betala 125 000 kronor i skadestånd till henne.

Båda kvinnorna döms till livstid för mordet på Tove. Johanna Leshem Jansson, 20, och Maja Hellman, 18, döms till livstids fängelse för att ha mördat 21-åriga Tove i Vetlanda. De döms även för grovt gravfridsbrott.
”När det gäller åtalet för mord har tingsrätten funnit att en av de åtalade kvinnorna agerat med avsiktsuppsåt och den andra med insiktsuppsåt”, skriver tingsrätten.
Enligt tingsrätten har den avgörande bevisningen i första hand varit rättsläkarens uppgifter som tydligt förklarat att dödsorsaken var kvävning genom strypning.
Tingsrätten bedömer att det inte föreligger någon annan trolig dödsorsak. Även grannens vittnesmål har varit centralt för att klargöra de närmare omständigheterna.
Det är första gången så unga kvinnor döms till livstids fängelse i Sverige.
– Det är väldigt ovanligt att kvinnor döms till livstids fängelse, säger Dennis Martinsson, doktor i straffrätt till SR Ekot och tillägger att det fram till i dag endast är elva kvinnor som avtjänat ett livstidsstraff.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.