Nyhetssammanfattning söndag 23 april 2023

Publicerad 2023-04-23

Rekordmånga unga sitter häktade, Kriminalvårdschef tveksam till att beväpna personalen, 30 000 kopplas till våldsdåd – fler än Sveriges poliser, akut veterinärbrist på flera håll i landet och fartyg med tusen döda har hittats efter 80 år.

Rekordmånga unga sitter häktade. Antalet unga under 18 år som är häktade är i dagsläget 52, rapporterar Dagens Nyheter. Mellan åren 2017 och 2022 var genomsnittssiffran 20 barn.
De flesta som i dagsläget sitter häktade finns i Stockholmsområdet, på häktena i Huddinge, Sollentuna och på Kronobergshäktet i Stockholm.
Det stora antalet innebär en utmaning för Kriminalvården, som måste se till att de under 18 år får fyra timmars isoleringsbrytande åtgärder under ett dygn, vilket är en rättighet enligt lag.
Justitieombudsmannen (JO) granskar nu Kriminalvårdens hantering av de häktade barnen.

 Kriminalvårdschef tveksam till att beväpna personalen. Transporter av intagna är Kriminalvårdens mest sårbara verksamhet, säger Kriminalvårdens säkerhetschef Kenneth Holm till P4 Sjuhärad, med anledning av de två uppmärksammade fritagningar som skett på kort tid.
Han säger att personalen inte har möjlighet att stå emot ett väpnat angrepp och att de som arbetat vid fritagningarna har agerat på helt rätt sätt.
Däremot tror han inte att lösningen är att beväpna personalen.
– Jag tror att den frågan måste utredas grundligt i så fall. Det finns en risk för en eskalering om vi skulle beväpna oss, säger Holm.

30 000 kopplas till våldsdåd – fler än Sveriges poliser. Omkring 30 000 personer är kopplade till skjutningar och sprängningar runt om i landet och det är fler än antalet poliser, säger rikspolischef Anders Thornberg i Ekots lördagsintervju.
– 30 000 individer och vi är 22 600 poliser, vi är inte tillräckligt många, säger han.
Enligt Thornberg är läget ”synnerligen allvarligt” med brottslighet som infiltrerar och korrumperar såväl näringsliv som offentlighet.
Samtidigt menar han att kraftsamlingar i bland annat Stockholm ger goda resultat.

Akut veterinärbrist på flera håll i Sverige. Veterinärbristen är stor på flera håll i landet vilket leder till att flera kliniker tvingas stänga.
Smådjurskliniken på SLU i Uppsala – som bland annat vårdar hundar och katter akut – håller stängt över helgen efter att flera chefer lämnat sina ledningsuppdrag, skriver UNT.
Patienter hänvisas till sjukhus i Stockholm och Mälardalen.
I mitten av maj försvinner även akutberedskapen i norra Bohuslän under kvällar och helger, rapporterar TV4 Nyheterna.

Fartyg med 1 000 krigsfångar har hittats efter 80 år. Ett fartyg som sänktes under andra världskriget har hittats på över 4 000 meters djup, rapporterar The Age.
Fartyget Montevideo Maru ägdes av den japanska flottan och sänktes av en amerikansk ubåt utanför Filippinerna 1942.
Ombord fanns över tusen krigsfångar och civila från 14 länder, som tagits av japanska styrkor på Papua Nya Guinea.
Ubåtsbesättningen var ovetande om att fångarna fanns ombord på båten när beskjutningen skedde.
– Jag hoppas att den här upptäckten kan ge en viss tröst till offrens anhöriga, säger Australiens premiärminister Anthony Albanese.
Vraket omfattas av gravfrid och ingenting ska bärgas eller flyttas från det.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.