Nyhetssammandrag måndag den 24 april 2023

Publicerad 2023-04-24

Flamberade pizza – två dog i brand, 15- och 16-åringar häktade för mord på taxichaufför, fångar hålls inlåsta längre på grund av personalbrist och socialsekreterare avslöjade hemliga uppgifter om barn i sociala medier.

En kypare på en restaurang i Madrid, Spanien, skulle flambera en kunds pizza. Några plastblommor som stod i närheten fattade då eld och inom kort stod stora delar av restaurangen i lågor.
Enligt tidningen El Pais hände allt i närheten av ingången, något som försvårade evakueringen. Trots att räddningstjänsten var snabbt på plats, så dog två personer och tio skadades, varav sex allvarligt.
Polisen utreder händelsen för att se om någon kan anses skyldig till brott eller om det var en olycka.

I slutet av mars hittades kroppen efter en taxichaufför i ett skogsområde utanför Enköping. Han hade då varit saknad i cirka en vecka.
Nu har fyra tonåringar, tre pojkar och en flicka, mellan 15 och 16 år häktats på sannolika skäl misstänkta för mord. Med hänsyn till de misstänktas unga ålder så är ansvariga för utredningen förtegna.
Åklagaren bekräftar dock att flera av de misstänkta är släkt och att det inte finns något samband till brottsoffret.

 Flera anstalter inom Kriminalvården har svårt att rekrytera tillräckligt med personal för att täcka det behov som finns. Nu har några verksamhetsområden löst problemen genom att hålla fångarna inlåsta längre.
På klass-1-anstalten Hällby [högsta säkerheten reds. anm.], har man till exempel ökat antalet timmars inlåsning från 12 till 14 per dygn.
Genom detta så har anstalten sparat in tio tjänster. Enligt vissa experter så kan detta ha en negativ inverkan på rehabiliteringen av de intagna.

 En socialsekreterare från Göteborg arbetade hemifrån och filmade och publicerade ett inlägg till sitt Instagramkonto.
I bakgrunden på filmen syntes hennes datorskärm och där kunde det tydligt läsas sekretessbelagda uppgifter om föräldrarna och barnen. Anmälningar till både Ivo och Polisen har inlämnats.
Socialsekreteraren är även under internutredning och får inte ha huvudansvar för individärenden och får inte längre arbeta hemifrån. Dessutom plockades personen bort från det ärende där hon brutit mot sekretessen.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.