Clint Eastwood 93 år

Att tillfredsställa alla är inte bara omöjligt – det är inte ens önskvärt

Av Vladimir Oravsky 2023-04-28

Det kommer alltid finnas människor som kommer kommentera ens funderingar med den ogenomtänkta och självupptagna kommentaren, ”var är poängen?” och ”Det finns tydligen ingen gräns för hur mycket trams man ska behöva läsa”.

Om du inte lyckas finna poängen i det som du läser kan du kanske fråga dig om det inte kan förhålla sig på det viset att felet inte ligger hos skribenten…

I dag skall jag skriva om Ken Loach som är född 1936 och som i maj månad (2023) kommer ha premiär på sin senaste film The Old Oak vid Cannes Film Festival.

Jag skall nämna flera filmregissörer och alldeles på slutet av denna betraktelse skall jag avslöja för dig vad som är poängen med det. Så slipper du skämma ut dig.

Clint Eastwood är född år 1930 och regisserar just nu filmen Juror #2, med sig själv, Nicholas Hoult och Toni Collette i huvudrollerna. Manoel de Oliveira var 105 år gammal när han både skrev, regisserade och klippte den definitivt sevärda kortfilmen Um Século de Energia.

Den store Roger Corman är född 1926 och han fortfarande producerar filmer med en furiös takt, härnäst väntar vi på filmen Crime City. Andrzej Wajda hade premiär på den excellenta filmen Powidoki (Efterbilder) – en Władysław Strzemiński-biografi – år 2016.

Då var han 90 år gammal. Claude Lanzmann är född 1925 och är fortfarande aktiv även om han inte hade premiär på någon film eller tv-serie sedan Les quatre soeurs, dvs 2018.

Regissörer och pianister kan i allmänhet leva och vara produktiva betydligt längre än exempelvis glasblåsare och racerförare.

Nu till poängen: Jag är 76 år fyllda och min bucket list innehåller många, många drömmar. En av dem är att få en Oscar för bästa filmmanus.

Därför känns det uppmuntrande för mig att läsa om filmskapare som Ken Loach, Manoel de Oliveira, Roger Corman, Andrzej Wajda, Claude Lanzmann, Clint Eastwood och Jan Troell, den sistnämnde född 1931 och fortfarande aktiv.

Om mina rader är intressanta för mig, då är de troligen intressanta även för andra. Jag betraktar mig nämligen inte som en superunik, solitär entitet. Och om vi bara är fem, så försök stå ut med mig och oss. Du skall se att även du kommer må lite bättre.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


  Vladimir Oravsky presenterar sig så här. Är en 76-årig författare, debattör, journalist, filmmanusförfattare, dramatiker, regissör och filmjurymedlem.
Det kanske mest framträdande med Vladimir Oravsky är att han har tur. I allt. Hans pjäser, böcker och dikter har vunnit åtskilliga nationella och internationella priser, av rena turen.
Fast den ofta kräver grundligt och långt förarbete, inbillar han sig. Vladimir Oravsky har skrivit 80 böcker, 30 teaterpjäser, ett tiotal filmmanus och över 5 000 tidnings- och tidskriftsartiklar. Ett urval av hans böcker finns att tillgå här.
Vladimir är en av Para§rafs fasta medarbetare.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.