Vladimir Putin

Putin – några glimtar ur hans liv till åminnelse av hans verk

Av Lennart Aspegren 2023-05-17

Nej, nej, det här är inte Vladimir Putins CV. Bara ett försök att sätta på pränt en text om en man som många av oss säkert vill glömma så snart det går.

Putin är född 1952 i Leningrad. År 1975 tog han juristexamen (specialitet folkrätt) vid Leningrads universitet. Samma år värvades han till Sovjets säkerhetstjänst KGB, Moskva.

Stationerades 1985-1990 i Dresden, Östtyskland (lärde sig tyska). Politisk rådgivare åt president Jeltsin 1991. Premiärminister 1999-2000. President 2000-2008. På nytt premiärminister 2008-2012. På nytt president 2012 tills vidare.

Putin har fler gånger än någon annan rankats av Forbes som världens mäktigaste person (2013-2015).

När Putin erövrade hela Krim 2014, blev de internationella protesterna uppenbarligen alldeles för lama.

Som vi alla är minst sagt medvetna om, genomförde Putin den 22 februari 2022 en fullskalig invasion av grannlandet Ukraina.

För att undandra sig ansvar för aggressionen och därpå följande kriminella gärningar i form av folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser släppte Putin samtidigt loss den ökända, tungt beväpnade Wagnergruppen, ett icke-statligt organ.

Gruppen har visat sig vara utrustad och kapabel att i en rad särbara länder verkställa de mest skoningslösa attacker mot civilbefolkningen som man över huvud taget kan föreställa sig.

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utfärdade för sin del den 17 mars 2023 en order om arrestering av Putin för misstanke om allvarliga internationella brott.

Det första brott som ICC nämner är bortförandet av ukrainska barn, vilket kan klassas som ett led i folkmord, det värsta av alla brott enligt internationell rättpraxis.

Ukrainska källor tror att det är tusentals barn som mitt för allas ögon redan har kidnappats och förts till Ryssland för indoktrinering. Ryska myndigheter skryter öppet med dessa brottsliga åtgärder.

På förslag av Putin fastställde duman, Rysslands parlament, i april enhälligt en ny lag som gör det möjligt att digitalt inkalla ryska medborgare till militärtjänst (DN 16 april).

De som försummar att inom 20 dagar från inkallelsens avsändande på nätet blir direkt underkastade drakoniska sanktioner: de får inte lämna landet, ta lån, registrera egendom eller arbeta som privata företagare.

På samma sätt som Putin tidigare hade låtit giftmörda då obekväma ryssar som flytt till England, lät han FSB den 20 augusti 2020 med novitjok förgifta Aleksej Navalnyj, den främste politiske opponenten i Ryssland  (Anna-Lena Laurén i DN den 16 april 2023;  även öppet brev i DN den 3 maj).

Navalnyj lyckades dock ta sig till Tyskland, där han efter lång och intensiv vård överlevde. Djärvt nog återvände han den 17 januari 2021 till Ryssland, där myndigheterna genast tog upp sin plan att bryta ner honom. Han greps sålunda på flygplatsen och fängslades.

Den 2 februari dömdes han till fängelse i tre år och sex månader och fördes till en straffkoloni. Där insjuknade han, utan att få någon läkarvård. Den 31 mars började han hungerstrejka. Redan den 19 april hade hans hälsa blivit så svag, att han fick föras över till ett fängelsesjukhus.

Året därpå, den 23 mars 2022, ådömdes han ännu en fängelsedom och hotades med sammanlagt 35 års fängelse. I december blev han förflyttad till en så kallad ”straffkoloni med förhöjd säkerhet”.

Då blev han så sjuk, att 481 ryska läkare såg sig föranlåtna att skriva ett öppet brev till myndigheterna och vädja om att Navalnyj skulle få adekvat vård.

Brevet fick effekt. Senare har också bland annat en oberoende rysk tevekanal, Kira Jarmysh, påmint världen om Navalnyjs prekära situation.

Den berömde Yale-historikern Timothy Snyder har också trätt fram till Navalnyjs stöd (DN 22 april 2023).  I mars var han i New York och påpekade inför Säkerhetsrådet i FN att Rysslands metod att framställa sig som ett offer för en fientlig omvärld ska ses som ”en medveten strategi och ett led i den ryska aggressionen”.

Så sant som det är sagt…

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Lennart Aspegren är juris hedersdoktor, Stockholms universitet. Bakgrund i Svea hovrätt. Rättschef i Regeringskansliet. Domare i Arbetsdomstolen, i Försäkringsöverdomstolen, i FN:s folkmordstribunal för Rwanda.
Lennart Aspegren är internationellt verksam som konsult och föreläsare. Gett ut lagkommentarer m.m. Gift, tre barn, fem barnbarn.
Lennart är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.