Nyhetssammandrag onsdag den 17 maj 2023

Publicerad 2023-05-17

Flodhästattack - 23 saknade, JO riktar allvarlig kritik mot flera fängelser, 80 smuggelhundar omhändertagna och grovt hot i Markaryd.

En flodhäst gick till attack mot en flodbåt i Nsanje i Malawi. BBC rapporterar att en ettårig pojke dog och 23 personer saknas, dessa förmodas vara döda. Fjorton personer lyckades fly och ta sig iland.
“Polis har varit på platsen sen när olyckan rapporterades och sökt efter saknade personer”, berättar polisdistriktets talesperson Agnes Zalakoma för BBC.
Den enda kroppen som rapporterats som hittad är den ettåriga pojken.

Ett flertal fångar fick aldrig möjlighet att rösta i valet förra året. På Sollentunahäktet sa personal sig ha glömt att informera en intagen om hans rätt att rösta eftersom han var placerad i avskildhet.
Ett annat exempel som JO utrett är att personal vid ett par anstalter hade missat att en fånge förflyttats och därför inte hade fått möjlighet att rösta på någon av anstalterna.
”Det inträffade är självfallet helt oacceptabelt…”, skriver JO i sitt beslut.

 I ett samarbete mellan Länsstyrelsen i Norrbotten och Polisen så agerade man mot insmugglade djur. Under tillslaget omhändertogs cirka 80 hundar och tre hästar.
Det var genom en anmälan som Länsstyrelsen fick kännedom om djuren ifråga.
Enligt uppgift hade djuren smugglats in via finska gränsen. En utredning pågår nu gällande vad som ska ske med alla omhändertagna djur.

 En man hotades i småländska Markaryd av flera beväpnande män. Polis hade larmats till platsen men när patrullen anlände hade alla misstänkta gärningspersoner flytt.
Brottsoffret kunde beskriva händelsen och de misstänkta, vilket medförde att Polisen senare kunde lokalisera dem.
Fyra unga män greps och anhölls senare av åklagare för grovt olaga hot och grovt vapenbrott.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.